Prvi Recepti 11432 pregleda 11. ožujka 2025.

Mramorni kuglof: desert koji uvijek oduševljava

screenshot

Ovaj mramorni kuglof prava je šećerna bomba, a jedna ili dvije kriške sigurno će popraviti raspoloženje. Ako voliš čokoladni preljev, rastopi 150 g tamne čokolade s 75 ml vrhnja i prelij preko ohlađenog kuglofa. Ako ne želiš čekati, samo ga pospi šećerom u prahu i poslužuj uz tučeno vrhnje ili kuglicu sladoleda

SASTOJCI

  • glatko brašno 350 g
  • prašak za pecivo 3 žličica
  • sol 1 prstohvat
  • šećer 400 g
  • kakao prah 60 g
  • voda 6 žlica
  • maslac 350 g
  • ekstrakt vanilije 1 žličica
  • jaje 5 kom
  • mlijeko 60 ml

 | Autor: screenshot screenshot

POSTUPAK

  1. Prosij brašno s praškom za pecivo i soli, piše miss7.
  2. U manjoj posudici pomiješaj kakao i toplu vodu.
  3. Rastopljeni i rashlađeni maslac izmiksaj sa šećerom i ekstraktom vanilije. Dodaj jedno po jedno jaje pa miksaj dok smjesa ne postane svjetlija i pahuljasta.
  4. U pripremljenu smjesu naizmjence dodaj brašno i mlijeko. Dobro izmiješaj.
  5. Trećinu smjese premjesti u drugu posudu pa pomiješaj s pripremljenom mješavinom kakaa i vode.  
  6. U namašćeni kalup za kuglof stavi po jednu žlicu bijele smjese pa na nju žlicu s kakaom. Ponavljaj postupak dok ne potrošiš cijelu smjesu.
  7. Peci otprilike 50 minuta u pećnici zagrijanoj na 175 stupnjeva. Provjeri čačkalicom je li pečeno pa pusti da se kuglof rashladi prije no što ga izvrneš iz kalupa.
  8. Po želji mramorni kuglof prelij ganacheom od tamne čokolade ili ga ohlađenog pospi šećerom u prahu.


 

Tvoja reakcija?