Prvi 3932 pregleda 01. studenoga 2023.

Na groblje najčešće nosimo krizanteme, a evo i zašto

Goran Kovacic/PIXSELL

Ako ste se pitali zašto na grobove naših najmilijih najčešće nosimo krizanteme, donosimo vam odgovor

Danas obilježavamo blagdan Svih svetih kada tradicionalno posjećujemo grobove svojih bližnjih. Njihove grobove posjećujemo kako bi se pomolili, zapalili svijeću i ostavili cvijeće, a to cvijeće su najčešće krizanteme.

Krizanteme potječu još od vremena starih Grka koji su smatrali da krizantema štiti od zlih duhova. No, također su tvrdili da se cvijeće ne smije ubrati s groblja jer će toj osobi donijeti nesreću.

I u Francuskoj se ovo cvijeće stavlja na grob. Ta tradicija traje nešto kraće, tek od 11. studenog 1919. godine, odnosno od prve godišnjice Dana primirja u Prvom svjetskom ratu.

Naime, tadašnji predsjednik Raymond Poincare je naredio da se na sve grobove preminulih u ratu položi cvijeće, a s obzirom na to da su krizanteme u to vrijeme bile jedne od rijetkih cvjetova u cvatu, upotrijebljeno je više od 30 tisuća krizantema i to je označilo početak tradicije koja traje i danas.

Osim toga, njihova otpornost na hladne temperature i mraz simbolizira besmrtnost pa je to jedan od glavnih razloga zašto se i dan danas nose na grobove najmilijih.



 

Tvoja reakcija?