Nova verzija mileram torte s želeom i mousseom od malina oduševit će svačije nepce. Uživajte!
SASTOJCI
- maslac 100 g
- šećer 100 g
- jaje 1 kom
- prašak za pecivo 1 kom
- glatko brašno 250 g
POSTUPAK
- Omekšali maslac izmiksaj sa šećerom. Dodaj jaje, izmiksaj, te dodaj prosijano brašno pomiješano s praškom za pecivo.
- Zamijesi tijesto, zamotaj ga u prozirnu foliju i stavi u hladnjak na 30 minuta, piše miss7.
KREMA
SASTOJCI
- mlijeko 500 ml
- prašak za puding od vanilije 2 kom
- šećer 240 g
- mileram 90 g
POSTUPAK
- Odvoji malo mlijeka, a ostatak stavi zakuhati zajedno sa šećerom. U malo mlijeka izmiksaj puding, da ne bude grudica, te ulij kada ostatak mlijeka provrije. Nastavi miješati na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Pusti 2-3 minute da se malo prohladi. Dodaj mileram te dobro izmiksaj da se svi sastojci sjedine.
- Tijesto nakon 30 minuta izvadi iz hladnjaka, stavi na radnu plohu te dodaj još šaku brašna i premijesi. Zatim ga razvaljaj na veličinu kalupa s tim da moraš računati 3 cm više da uhvati i visinu ruba kalupa. Ako ćeš imati problema da rubovi padaju samo ih lagano premaži s malo vode.
- Izlij mileram kremu na tijesto i stavi peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°, oko 60 minuta.
- Kada je torta pečena, još će se krema lagano tresti, ali kako se bude hladila stisnut će se. Tortu pusti da se dobro ohladi.
ŽELE OD MALINA
SASTOJCI
- zamrznute maline 250 g
- šećer 70 g
- vanilin šećer 1 kom
- želatina u prahu 0,50 kom
POSTUPAK
- Želatinu u prahu (1/2 vrećice) prelij sa 2 žlice hladne vode i pusti 5 minuta da odstoji. U međuvremenu maline zajedno sa šećerom i vanilin šećerom stavi zakuhati, dok se maline skroz ne raspadnu i šećer potpuno ne rastopi. Ako ne voliš sitne koštice od malina, možeš ih propasirati.
- U vruću (propasiranu) smjesu dodaj želatinu koju malo otopi na vatri. Smjesu izlij u kalup za torte promjera 20 cm, s tim da na dno staviš papir za pečenje. Stavi u zamrzivač dok se skroz ne stisne.
- Kada se žele stisnuo stavi ga na kremu od milerama - torta mora biti ohlađena.
MOUSSE OD MALINA
SASTOJCI
- zamrznute maline 300 g
- šećer 100 g
- slatko vrhnje 200 ml
- želatina u prahu 0,50 kom
POSTUPAK
- Maline prokuhaj zajedno sa šećerom. Štapnim mikserom usitni i procijedi kroz fino cjedilo. Ohladi dobivenu smjesu.
- Želatinu prelij sa 2 žlice vode, puste 5 minuta te ju malo zagrij da se rastopi i izlij u dobivenu smjesu od malina.
- Izmiksaj šlag te u njega dodaj smjesu od malina i želatine. Kada dodaš smjesu promiješaj ju kuhačom jer miksanjem bi se dodatno aktivirala želatina. Lagano promiješaj i mousse premaži preko želea i mileram kreme.
- Tortu stavi u hladnjak na par sati, najbolje preko noći. Tortu posluži tek kad se dobro ohladi.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.