Prvi Recepti 622 pregleda 12. ožujka 2025.

Novi omiljeni desert: Sočni brownies s pistacijom

screenshot/miss7gastro

Zamislite sočne, bogate browniese s dodatkom hrskavih pistacija – kombinaciju koja podiže ovaj klasični desert na novu razinu. Donosimo vam recept za desert koji nas je osvojio

SASTOJCI

  • maslac 150 g
  • tamna čokolada 85 g
  • ekstrakt vanilije 1 žličica
  • sol 0,75 žličica
  • šećer 150 g
  • smeđi šećer 50 g
  • oštro brašno 60 g
  • kakao prah 20 g
  • pistacije 1,50 šalica
  • bijela čokolada 115 g
  • slatko vrhnje 2 žlica

 | Autor: canva canva

POSTUPAK

  1. Rešetku u pećnici postavi na sredinu, pećnicu zagrij na 175 stupnjeva. Kalup za pečenje dimenzija cca 23x23 cm namasti i obloži papirom za pečenje.
  2. Na srednjoj vatri rastopi maslac. Nastavi ga zagrijavati uz povremeno miješanje, dok ne krene ključati i postane zlatno-smeđ, 7-8 minuta. Makni s vatre. Dodaj komadiće tamnu čokoladu natrganu na komadiće, ekstrakt vanilije i 1/2 žličice soli te dobro promiješaj da se sva čokolada rastopi i dobiješ glatku smjesu.
  3. Dodaj bijeli i smeđi šećer i energično miješaj pjenjačom dok smjesa ponovno ne bude glatka (ne brini, šećer se u ovom trenutku neće potpuno rastopiti). Pusti da se ohladi oko 5 minuta.
  4. Dodaj 1 jaje u čokoladu i dobro izmiješaj pjenjačom. Dodaj drugo jaje i ponovno energično promiješaj pjenjačom. Dodaj brašno i kakoa prah te dobro umiješaj silikonskom špatulom. Grubo nasjeckaj 1 šalicu pistacija i umiješaj ih u tijesto. Tijesto izlij u pripremljeni kalup i poravnaj površinu.
  5. Peci 20-22 minute, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čitsa. Pusti da se ohlade.
  6. U međuvremenu, zdjelicu napuni ledenom vodom. U posudi ne štednjaku zakipi malo vode. U vrelu vodu dodaj 1/2 šalice pistacija i odmah makni s vatre. Pusti da se pistacije namaču oko 1 minutu, potom ih prebaci u ledenu vodu da se brzo ohlade.
  7. Pistacije ocijedi i stavi na kuhinjski papirnati ubrus ili krpu da se osuše. Protrljaj ih i ukloni kožicu. Pistacije prebaci u sjeckalicu ili multipraktik i melji oko 2 minute, dok se dobro ne usitne. Polako, dok multipraktik još radi, ulij 2 žlice vode i blendaj dalje dok ne dobiješ glatku smjesu.
  8. Smjesu od pistacija prebaci u vatrostalnu posudu, dodaj bijelu čokoladu nakidanu na komadiće, slatko vrhnje i preostalu 1/4 žčičice soli. Ubaci u mikrovalnu i zagrijavaj u intervalima od 15 sekundi, uz miješanje između svakog intervala, sve dok se sva čokolada ne rastopi. Dobro promiješaj i stavi u hladnjak do korištenja.
  9. Ganache od pistacija premaži preko ohlađenih brownieja i pospi tostiranim pistacijama.

Tvoja reakcija?