Zamislite sočne, bogate browniese s dodatkom hrskavih pistacija – kombinaciju koja podiže ovaj klasični desert na novu razinu. Donosimo vam recept za desert koji nas je osvojio
SASTOJCI
- maslac 150 g
- tamna čokolada 85 g
- ekstrakt vanilije 1 žličica
- sol 0,75 žličica
- šećer 150 g
- smeđi šećer 50 g
- oštro brašno 60 g
- kakao prah 20 g
- pistacije 1,50 šalica
- bijela čokolada 115 g
- slatko vrhnje 2 žlica
POSTUPAK
- Rešetku u pećnici postavi na sredinu, pećnicu zagrij na 175 stupnjeva. Kalup za pečenje dimenzija cca 23x23 cm namasti i obloži papirom za pečenje.
- Na srednjoj vatri rastopi maslac. Nastavi ga zagrijavati uz povremeno miješanje, dok ne krene ključati i postane zlatno-smeđ, 7-8 minuta. Makni s vatre. Dodaj komadiće tamnu čokoladu natrganu na komadiće, ekstrakt vanilije i 1/2 žličice soli te dobro promiješaj da se sva čokolada rastopi i dobiješ glatku smjesu.
- Dodaj bijeli i smeđi šećer i energično miješaj pjenjačom dok smjesa ponovno ne bude glatka (ne brini, šećer se u ovom trenutku neće potpuno rastopiti). Pusti da se ohladi oko 5 minuta.
- Dodaj 1 jaje u čokoladu i dobro izmiješaj pjenjačom. Dodaj drugo jaje i ponovno energično promiješaj pjenjačom. Dodaj brašno i kakoa prah te dobro umiješaj silikonskom špatulom. Grubo nasjeckaj 1 šalicu pistacija i umiješaj ih u tijesto. Tijesto izlij u pripremljeni kalup i poravnaj površinu.
- Peci 20-22 minute, odnosno dok čačkalica zabodena u sredinu kolača ne izađe čitsa. Pusti da se ohlade.
- U međuvremenu, zdjelicu napuni ledenom vodom. U posudi ne štednjaku zakipi malo vode. U vrelu vodu dodaj 1/2 šalice pistacija i odmah makni s vatre. Pusti da se pistacije namaču oko 1 minutu, potom ih prebaci u ledenu vodu da se brzo ohlade.
- Pistacije ocijedi i stavi na kuhinjski papirnati ubrus ili krpu da se osuše. Protrljaj ih i ukloni kožicu. Pistacije prebaci u sjeckalicu ili multipraktik i melji oko 2 minute, dok se dobro ne usitne. Polako, dok multipraktik još radi, ulij 2 žlice vode i blendaj dalje dok ne dobiješ glatku smjesu.
- Smjesu od pistacija prebaci u vatrostalnu posudu, dodaj bijelu čokoladu nakidanu na komadiće, slatko vrhnje i preostalu 1/4 žčičice soli. Ubaci u mikrovalnu i zagrijavaj u intervalima od 15 sekundi, uz miješanje između svakog intervala, sve dok se sva čokolada ne rastopi. Dobro promiješaj i stavi u hladnjak do korištenja.
- Ganache od pistacija premaži preko ohlađenih brownieja i pospi tostiranim pistacijama.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.