Prvi 352 pregleda 04. studenoga 2023.

Novi TikTok trend: Evo kako pronaći trenutke 'svjetlucanja'

canva

Na TikToku se mogu naći brojni popularni trendovi povezani s ljepotom, no ovoga puta vam donosimo pomalo drugačiji i zdraviji trend.

Novi TikTok trend 'svjetlucanje' predstavlja male trenutke koji izazivaju strahopoštovanje, nadu, radost ili mir, što može pomoći našem živčanom sustavu da se osjeća sigurno ili smireno.

Unatoč tome što je tek sada postao trend na TikToku, izraz je zapravo skovala Deb Dana 2018. godine

Ovlaštena klinička socijalna radnica koja se specijalizirala za kompleksne traume napisala je u svojoj knjizi 'Polivagalna teorija u terapiji' da 'svjetlucanje' aludira na male trenutke u kojima se tijelo i um smiruju, a živčani sustav prenosi informacije mirnoće i sigurnosti.

@h.e.l.e.n.m.a.r.i.e What are your glimmers? 🤍 #healing #healingjourney #glimmers #mentalhealth #selflove #tiktoktherapy ♬ New Abundance - Omar Enfedaque

“Ne govorimo o sjajnim, velikim, ekspanzivnim iskustvima radosti, sigurnosti ili povezanosti. To su mikrotrenuci koji počinju oblikovati naš sustav na vrlo nježan način", pojašnjava Dana.

“Osjećaš da se nešto događa unutra. Postoji energija koja se događa oko svjetlucanja, a onda to vaš mozak također primjećuje.”

Ova mala promjena uma također može izazvati opuštanje, lakoću, povezanost, sigurnost ili osjećaj da je sve u redu. Svjetlucanje također može pomoći u jačanju živčanog sustava i unijeti pozitivnu energiju u naša tijela, što je korisno za sve, a posebno za one koji su doživjeli traumu.

 | Autor: Canva Canva

Lako je pronaći svjetlucave trenutke, a mogu se pronaći u gotovo svim područjima našeg života. Provodeći vrijeme u prirodi diveći se cvijeću ili promatrajući zvijezde, obraćajući pažnju i upijajući osmijeh stranca, grleći svog kućnog ljubimca, slušajući svoju omiljenu pjesmu na radiju, prvi jutarnji gutljaj kave, zvuk kiše na prozoru — sve su to primjeri svjetlucanja. Popis je beskonačan i jedinstven za svakoga.

Najbolji dio 'svjetlucanja' je to što kad jednom počnete, ne možete stati. Zahvalnost privlači još više zahvalnosti.

“To je jednostavno ono što radimo, a zatim uživamo u njihovom pronalaženju. To je vaš živčani sustav koji se počinje oblikovati prema obrascima povezanosti koji inherentno tamo čekaju da budu produbljeni i oživljeni,” objašnjava Dana.

Također predlaže postavljanje "namjere svjetlucanja", što može biti sjajan početak. Odlučite da ćete pogledati nešto čemu ćete se diviti ili cijeniti i time zabljesnuti, piše Her.

Tvoja reakcija?