Prvi 1747 pregleda 30. srpnja 2022.

Od danas na snagu stupa novi Zakon o e-romobilima

reuters/pixsell/CANVA

Od danas na snagu stupaju izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama kojima se uvode mnoge novosti koje se tiču električnih vozila poput romobila

Ovim Zakonom prvi put se regulira vožnja električnih romobila, monocikala, segwayja i sličnih vozila koja su sada svrstana u posebnu kategoriju pod nazivom 'osobno prijevozno sredstvo'.

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Kako piše Miss7 Zdrava, Zakon ih opisuje kao vozilo koje nije razvrstano ni u jednu drugu kategoriju, bez sjedećeg je mjesta, motor im nije jači od 25 ‘kubika‘ ili 0,6 kW, a maksimalna brzina veća od 25 km/h.

Također, propisane su površine po kojima se mogu kretati te uvjeti koje moraju ispunjavati vozila i njihovi vozači prilikom sudjelovanja u prometu.

Obavezne kacige i reflektirajuće oznake

Od danas, svi vozači 'sobnog prijevoznog sredstva' moraju imati kacigu, a ne samo mlađi od 16 godina kao što je dosad bilo pravilo. Također, moraju voziti biciklističkom stazom, a ako ih nema, mogu ići polako po trotoaru, odnosno, zonama smirenog prometa.

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

No, tijekom noći ili smanjene vidljivosti, svi vozači bicikala, romobila i sličnih električnih vozila moraju biti označeni reflektirajućim prslukom ili drugom reflektirajućom oznakom.

Uvedene nove kazne

Kazna od 300 kuna propisana je za vozače e-romobila, ali i bicikliste koji se voze sa slušalicama na oba uha. Ako je električni romobil snažniji od 0,6kW ili brži od 25 km/h ne smije se koristiti u javnom prometu.

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Vozite li i vi neko od ovih vozila? 

Nabavi svoj primjerak ljetnog JoomBoos Videostar magazina!

 | Autor:

Tvoja reakcija?