Prvi 1341 pregleda 14. ožujka 2018.

Odlazak genijalnog uma: Umro je fizičar koji je otključao tajne svemira

Facebook

Jedan od najvećih znanstvenika ikad, Stephen Hawking danas ujutro napustio je svijet.

Ako voliš prirodoslovne znanosti onda sigurno znaš tko je Stephen Hawking. Ako ne znaš vrijeme je da odaš počast jednom od najvećih znanstvenika svih vremena koji je danas ujutro u svojoj kući u Cambridgeu umro u 76 godini života. 

- Duboko smo žalosni što je naš dragi otac danas preminuo. Bio je veliki znanstvenik i izvanredan čovjek čiji će rad i naslijeđe dugo živjeti - poručili su Lucy, Robert i Tim, Hawkingova djeca. 

Stephen se cijeli život borio s amiotrofičnom lateralnom sklerozom (ALS), paralizirajućom bolesti zbog koje je završio u invalidskim kolicima već u 21. godini. Iako su mu doktori dali dvije godine života, Stephen je poživio još pedeset i pet u kojim je napravio nevjerojatna postignuća. Upravo zbog svoje upornosti i borbe s bolesti postao je simbolom snage ljudskog uma.

 | Autor: Facebook Facebook

Ludo je za vjerovati kako je ovaj znanstvenik unatoč svojoj bolesti i činjenici da je zbog gubitka govora komunicirao uz pomoć računalnog sintetizatora glasa,uspio doktorirati teorijsku fiziku i postati profesor na Cambridgeu

Krajem osamdesetih godina, Stephen je izdao knjigu "Kratka povijest vremena" koja je bila bestseller britanskog Sunday Timesa čak 237 tjedana. Stephen Hawking pojavio se i u seriji Teorija velikog praska , kao i u crtiću The Simpsons, a cijeli svijet će ga pamtiti po iznimnim uspjesima koje je postigao. 

 | Autor: Facebook Facebook

Poznat je po doprinosima na poljima kozmologije i kvantne gravitacije, osobito u kontekstu crnih rupa, te popularnim pisanim djelima u kojima iznosi svoje teorije o svemiru. 

- Njegove teorije otključale su mogućnosti svemira koje sada, zajedno sa cijelim svijetom, istražujemo. Nadamo se ćeš nastaviti letjeti poput supermena u mikrogravitaciji, kao što si to rekao astronautima na svemirskoj postaji 2014. godine - napisala je NASA na Twitteru.

Od Stephena se pozdravio i veliki astrofizičar Neil deGrasse Tyson. 

- Iza njega je ostao veliki vakum koji ipak neće ostati prazan - napisao je Neil. 

Ekipa došao je i taj dan, pomozite izabrati novi logo serije Isti san! 

 

 

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Avatar Sara_koja_hara

    Sara_koja_hara

    A stvarno je bio velik um, pametno je pricao i jako zanimljiva osoba...RIP