Prvi 35 pregleda 13. veljače 2015.

Ona je hodajuća provokacija

Lady Gaga
PA/Pixsell

Pjevačica, tekstopisac, producentica, plesačica, glumica, aktivistica, poslovna žena, modna dizajnerica i humanitarka. Sve ovo stane u četiri jednostavna sloga - Lady GaGa

Iako joj je tek 27 godina, Njujor -čanka Stefani Joanne Angelina Germanotta (to joj je pravo ime), postala je sinonim za kraljicu popa i globalna estradna zvijez - da, trendseterica, ikona popularne kulture, sve ono što je 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća bila Madonna, pa čak i više od toga. A sve to postigla je u samo nekoliko godina na svjetskoj sceni i sa samo dva prava studijska albuma. Zaista impresivna postignuća.

Može se reći da GaGa sve čega se dohvati pretvara u zlato. Možda je tako zato što ona uvijek želi biti posebna, drukčija od drugih, nova, revolucionarna. Ali i provokativna. Mnogo se raspravljalo o tome jesu li sav taj njezin artizam i potreba za izazivanjem sablazni u drugima iskreni ili je to samo vješta gluma i svjesni koncept. Međutim, GaGa je često isticala svoju iskrenost, otvorenost i vjerodostojnost.

Kako je rekla jednom: - Ja živim na pola puta između stvarnosti i fantazije i to je ono što ja jesam i što me inspirira. A jedan od stihova njezine pjesme “The Fame” glasi: “Ja sam opsesivno suprotna onome što je tipično”. A to vrlo dobro znaju milijuni njezinih obožavatelja. Baš zato je i vole. A i ona voli njih. Zapravo, njezina je umjetnička misija poticati ljude da vole sebe onakve kakvi jesu, da se ničeg ne boje i da se ne srame ako su drukčiji od okoline, ako se ne uklapaju u masu. Jer upravo je ona oduvijek bila takva. Od kada zna za sebe, nije pristajala na kompromise, nije se pretvarala da je nešto što nije, nije se ulagivala i prilagođavala zahtjevima okoline.

Ona fura svoj film i ne zanima je što drugi o tome misle i govore. Onima koji tvrde da je njezina glazba bez duše odgovara da su njezine pjesme itekako žive. A život im daje publika na koncertima. Na licu onih koji je uživo slušaju ona vidi iskrene emocije i beskrajnu vjeru. A na osudu okoline nailazila je od ranog djetinjstva. Pohađala je strogu katoličku školu, u kojoj se osjećala izolirano, gotovo izopćeno. Spas i utjehu pronašla je u glazbi i kreativnom izražavanju. Od četvrte godine svira klavir, a već je s 13 godina skladala svoju prvu pjesmu. Bila je angažirana u svim školskim dramskim i uopće scenskim projektima. No iako se na sceni oduvijek osjećala kao doma, profesionalnu glazbenu karijeru počela je pišući tekstove.

Između ostalog, napisala je neke pjesme za Pussycat Dolls, pa čak i za Britney Spears. Zbog glazbe i posvećenosti karijeri vrlo brzo je odustala od daljnjega školovanja iako se bila upisala u njujoršku visoku umjetničku školu. Možda je tako i bolje. Jer ono što ona radi i kako radi ne može se naučiti niti u jednoj školi ili akade - miji. Kao što kaže njezin drugi album, objavljen 2011. , i istoimeni hit - ona je takva rođena (“Born This Way”). Umjetničko ime - Lady GaGa - nastalo je 2007. potaknuto pjesmom “Radio Ga Ga” britanskog rock benda Queen. Utje caj tog benda na njezinu glazbu je vrlo velik, a scenskim nastupom, kostimima i performansima Lady GaGa mnoge podsjeća na Davida Bowieja. Mi bismo je mogli usporediti i s Josipom Lisac, koja publiku desetljećima iznenađuje luckastim i otkačenim stylingom.

Među kostimima koji će se najviše pamtiti jest haljina od sirovog mesa, u kojoj je GaGa nastupila na dodjeli MTV-jevih nagrada 2010. godine. Ta je kreacija završila u Rock’n’Roll Hall of Fame. Hitovi “Just Dance” i “Poker Face” s pr - vog albuma “The Fame” iz 2008. rušili su sve rekorde popularnosti. A velika svjetska turneja The Fame Monster Ball, koja je počela 2009. nakon izlaska proširenog prvog albuma (“The Fame Monster”), trajala je dvije godine i jedna je od najisplativijih u povijesti glazbe. U 200 koncerata, koliko je sadržavala, turneja je donijela prihod od 228 milijuna dolara, a Lady GaGu je tad uživo vidjelo više od dva i pol milijuna ljudi, između ostalih i publika u Zagrebu. Čudovišno. 

Pjevačica je u veljači morala na operaciju kuka, zbog čega je otkazala nekoliko kon - cerata u SAD-u na turneji Born This Way. Trenutačno se oporavlja, a za rehabilitaciju je naručila posebna invalidska kolica. Dizajnirali su ih vrhunski dizajneri, a konstrukcija i kotači presvučeni su 24-karatnim zlatom. Sjedište je od crne kože kakva se koristi za motociklističke jakne, a naslon se može oboriti za 90 stupnjeva i tako se kolica pretvaraju u ležaj. Kraljevski! 

Tvoja reakcija?