Sezona jagoda službeno je otvorena i zaista bi bio red da s vama podijelimo recept za kolač koji sadrži upravo ovo, mnogima omiljeno, voće. Ovaj put u centru pažnje je galette s jagodama, a u nastavku vam za njega donosimo recept koji smo pronašli na Miss7 Gastro
Sastojci:
Za tijesto:
- 300 g brašna
- 4 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- Prstohvat soli
- 150 g maslaca
- 1 jaje
- 1 žlica kiselog vrhnja
- 1 jaje za premazivanje
Za nadjev:
- 400 g jagoda
- 50 g šećera
- 1 vanili šećer
- 1 žlica škrobnog brašna ili griza
Postupak:
Jagode očistite, narežite na četvrtine pa ih posipajte šećerom i ostavite da odstoje 30 minuta. Potom ocijedite tekućinu i posipajte škrobnim brašnom ili grizom.
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, sol i hladni maslac. Zatim dodajte jaje i kiselo vrhnje pa umijesite tijesto. Tijesto nemojte mijesiti predugo jer ono ne treba biti savršeno glatko.
Tijesto podijelite na dva jednaka dijela i stavite u hladnjak na 30 minuta. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva pa u međuvremenu tijesto razvaljajte u oblik kruga debljine oko 3 mm. Na tijesto posložite jagode, ali ih nemojte stavljati skroz do ruba već ostavite prazan rub širine nekoliko centimetara.
Rub premažite razmućenim jajetom pa ga presavinite preko jagoda sa svih strana.
Galette prebacite na lim koji ste prethodno obložili papirom za pečenje i pecite oko 25 minuta ili dok ne poprimi zlaćanu boju.
Izvadite galette iz pećnice, ostavite nekoliko minuta da se ohladi pa poslužite uz kuglicu sladoleda.
Trkni na kiosk Tiska po svoj novi JoomBoos Videostar magazin!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.