Ako voliš rižu na mlijeku i to ti je jedna od omiljenih poslastica, savjetujemo ti da isprobaš i sočan kolač od ovih sastojaka koji će te u trenu vratiti u djetinjstvo
Riža na mlijeku mnogima je omiljena poslastica iz djetinjstva, a za one koji ju vole i dan danas, donosimo ideju za sočni i lagani starinski kolač od riže i mlijeka uz koji će savršeno odgovarati i razni voćni preljevi te džemovi. Ako ti već sada rastu zazubice, savjetujemo ti da se odmah baciš na pripremu jer ti u nastavku donosimo recept koji smo pronašli na Miss Gastro.
Sastojci:
- 150 g riže
- 700 ml mlijeka
- 1/4 žličice soli
- 1 limun
- 75 g omekšalog maslaca, plus još dodatno za premazivanje kalupa
- 3 velika jaja
- 75 g šećera
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- muškatni oraščić
Postupak:
Rižu, mlijeko i sol stavi u lonac te naribaj koricu jednog limuna. Kuhaj na jakoj vatri uz redovito miješanje dok ne zavrije, a potom smanji vatru i nastavi kuhati mlijeko i rižu oko 30 minuta neprestano miješajući, dok riža ne bude kuhana i mlijeko se ne upije. Kada je riža kuhana, makni ju sa štednjaka i umiješaj 75 grama maslaca te ostavi da se hladi sat vremena.
Zagrij pećnicu na 180ºC , a kalup za torte promjera 20 cm premaži maslacem. Dok se pećnica zagrijava, odvoji bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka umuti čvrsti snijeg i ostavi ga sa strane. Žumanjcima dodaj šećer i dobro ih izmiksaj. Žumanjcima i šećeru dodaj ekstrakt vanilije i dvije žličice soka od limuna, a zatim smjesu postupno ulij u ohlađenu rižu neprestano miješajući. U posudu s rižom umiješaj snijeg od bjelanjaka, polako miješajući.
Smjesu nježno prelij u pripremljeni kalup za tortu, naribaj muškatni oraščić na vrh i peci 40-ak minuta. Kada je kolač pečen, izvadi ga iz pećnice, ostavi da se ohladi te potom pažljivo izvadi iz kalupa i posluži uz voćni, vanilin, čokoladni, karamel ili neki drugi preljev po želji.
Uživaj u ovom dobrom, starinskom receptu i dobar ti tek!
Nikad bogatiji limited edition JoomBoos Posterbook je na svim kioscima Tiska!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.