Prvi 339 pregleda 09. svibnja 2022.

Reality o djeci izazvao veliku raspravu među roditeljima

screenshot/youtube/canva

Japanska reality emisija koja se trenutno prikazuje na Netflixu, među roditeljima diljem svijeta je izazvala veliku raspravu o tome kada su djeca spremna za samostalno obavljanje poslova izvan doma

Trenutno se na Netflixu emitira japanski reality show 'Old Enough' koji prati djecu u dobi između dvije i šest godina kako samostalno obavljaju razne zadatke kao što su odlazak u školu ili vrtić, odlazak u trgovinu i slično.

To je među roditeljima potaklo velike rasprave o tome kada su djeca zaista spremna za samostalno obavljanje određenih poslova. Osobito onih izvan doma. 

Američki gledatelji oglasili su se na društvenim mrežama, a mnogi su rekli da je serija šarmantna. No, neki smatraju da nije pametno dopustiti djeci predškolske ili vrtićke dobi da sami preuzimaju takve izazovne zadatke.

"Je li ovo uobičajeno u Japanu?", pita se je jedna osoba. "Ako je tako, divno je što su djeca dovoljno sigurna da to mogu činiti! Ne mogu zamisliti što bi se moglo dogoditi djetetu u SAD-u koje tako samo ode do trgovine", objašnjava.

"I ja sam to radila kad sam bila dijete, s četiri godine! Mama bi mi dala nešto novca i ja bih otišla kupiti kruh u pekaru udaljenu oko 800 metara. Uvijek sam uživala u tome jer sam se zbog toga osjećala kao da sam bila od pomoći i ostvarena", komentirala je jedna korisnica. 

Stručnjaci se slažu da situacija, naravno, ovisi o razini zrelosti djeteta, okolišu i poznavanju sigurnosnih mjera. "Očito je da su svaki kvart i svako dijete drugačiji", rekla je Lenore Skenazy, autorica knjige "Free-Range Kids".

Što vi mislite o ovoj temi?

Trkni na kiosk Tiska po svoj novi JoomBoos Videostar magazin!

 | Autor:

Tvoja reakcija?