Prvi 4357 pregleda 13. veljače 2022.

Ove dvije aplikacije ne bismo trebali koristiti nakon 20 sati

Canva/Opinionstage

Ako muku mučiš sa spavanjem i veći dio noći provedeš prevrćući se po krevetu i skrolajući po mobitelu jer ne možeš zaspati, upravo to bi mogao biti korijen tvog problema, a dvije aplikacije koje imaš na mobitelu taj problem samo povećavaju

Već je opće poznata stvar da plavo svjetlo kojeg emitiraju naši uređaji poput laptopa, televizora i mobitela remeti naš san i tako utječe na naše obrasce ponašanja. No, dvije aplikacije koje gotovo svi imamo na svojim mobitelima i koje najčešće provjeravamo prije spavanja ipak imaju najviše utjecaja na to kada ćemo zaspati i koliko kvalitetan će biti naš san.

via GIPHY

Naime, kako piše Miss7, radi se o Instagramu i TikToku te njihovoj upotrebi nakon 20 sati. "Instagram ima štetne učinke na tvoju podsvijest, koja preuzima sve dok spavaš. Čak i ako si se dobro zabavila skrolajući, znaj da to smanjuje REM ciklus spavanja. Dobar REM je kada zauzme oko 20-25% sna, što Instagram smanjuje na 15-16%. Stoga pokušaj ne koristiti Instagram noću ni 10 minuta, jer bi se na kraju mogla navući na dugotrajnije korištenje“, poručuje tehnički stručnjak Luke Arthur, izvršni direktor SimpleGrowa.

via GIPHY

Kada je riječ o TikToku, smatra se kako je i on "osobito nepreporučljiv za gledanje iza 20 sati jer potiče oslobađanje adrenalina i dopamina, pružajući energiju i val sreće, što potiče budnost“, kaže tehnički stručnjak Jeroen van Gils, izvršni direktor Fun Zone.

"I općenito, plavo svjetlo koje emitira tvoj telefon blokira oslobađanje melatonina, koji ometa tvoj cirkadijalni ritam“, dodaje. 

via GIPHY

Osim mobitela, van Giles podsjeća da sličan učinak imaju i osvijetljeni ekrani kao što su tableti, televizija, laptopi...

"Vrsta svjetlosnog zračenja koju emitiraju proizvodi dva fenomena transcendencije za ritmove spavanja“, kaže van Giles. "S jedne strane utječu na tvoje prirodno razdoblje spavanja. S druge strane, dodaju faktor ometanja, budući da svjetlost s monitora u tom trenutku odgađa naš biološki sat“, objašnjava. 

Što vi mislite o ovome? Scrollate li prije spavanja po mobitelu ili ga ne dirate par sati prije odlaska u krevet?

 

 | Autor:

POGLEDAJTE JEDNU EPIZODU 'TEINIH DNEVNIKA':

Tvoja reakcija?