Prvi 10710 pregleda 15. rujna 2022.

Ove slasne karamela kocke morate probati

coolinarika

Ako ste u potrazi za desertima kojima ćete se zasladiti u nadolazećim jesenskim danima, onda ste na pravom mjestu jer vam u nastavku donosimo recept za kocke s karamelom koje će oduševiti sve koji ih probaju. Na vama je samo da se bacite na pripremu

Sastojci:

Za kore

  • 100 g masti
  • 1 jaje
  • 250 g brašna
  • Pola vrećice praška za pecivo
  • 50 ml mlijeka
  • 100 g šećera

Za kremu

  • 300 g šećera
  • 500 + 50 ml mlijeka
  • 50 g brašna
  • Malo mljevenih oraha

Priprema:

Za kore

U jednoj posudi umutite jaje i mast. Brašno prosijte pa ga, zajedno s praškom za pecivo, dodajte u posudu s jajetom i masti. Sve pomiješajte kuhačom dok se ne sjedini pa zatim, kako piše Coolinarika, rukom umijesite mrvičasto tijesto. Dodajte 50 ml mlijeka u kojemu ste prethodno blago rastopili šećer pa umijesite glatko tijesto. 

Dobiveno tijesto ostavite u hladnjaku barem na sat vremena pa ga podijelite na dva djela. Od svakog dijela, na papiru za pečenje, razvaljajte koru veličine 26x40 cm. 

Dobivene kore jednu po jednu s papirom za pečenje prebacite na preokrenutu tepsiju i pecite 10-ak minuta na 180 stupnjeva. Kada su kore pečene, s papirom za pečenje ih premjestite na poslužavnik i ostavite da se ohlade. Kore će postati prilično krhke, ali takve moraju biti.

Nakon što su se ohladile, sa svake kore uklonite papir za pečenje i prerežite ih po dužini na dva dijela tako da dobijete četiri kore veličine 13x40 cm.

Za kremu

Brašno umutite s 50 ml mlijeka dok ne dobijete glatku smjesu bez grudica. Zatim zagrijte 500 ml mlijeka, ali pazite da ne zavri i ostavite ga sa strane. U loncu otopite 300 g šećera kako bi dobili karamelu. Kada su se svi kristalići šećera otopili i kada je karamela dobila svijetlo smeđu boju, maknite ju s vatre i dolijte joj 250 ml od ugrijanog mlijeka. 

Karamela će se u tom trenutku stegnuti i mlijeko će početi praviti mjehuriće pa ćete trebati miješati cijelo vrijeme. Kada se temperatura karamele prilično snizila, vratite ju na vatru i kuhajte, neprestano miješajući dok se karamela skroz ne otopi .

U brašno koje ste razmutili u prvom koraku, dodajte preostalih 250 ml toplog mlijeka, promiješajte da smjesa postane glatka i sve dodajte u karamelu i miješajte na najslabijoj vatri dok se sve ne zgusne. Krema treba biti nešto rjeđa nego puding jer će se hlađenjem dodatno zgusnuti. 

Ostavite kremu da se ohladi.

Slaganje

Svaku koru premažite s pet do šest žlica kreme i slažite jednu na drugu pa gornju koru, koju ste, također premazali kremom, posipajte mljevenim orasima. Dobiveni kolač ostavite najmanje 12 sati u hladnjaku (poželjno i cijeli dan), kako bi kore omekšale, a krema se dodatno stegnula. 

Uživajte u ovom slasnom kolaču!

Nabavi svoj primjerak ljetnog JoomBoos Videostar magazina!

 | Autor:

Tvoja reakcija?