Prvi 1825 pregleda 26. kolovoza 2019.

Ove stvari ne smijemo bacati u odvod, ali to ipak radimo

unsplash/ilustracija

Koliko ste puta vodu od tjestenine ili ulje iz konzerve tune bacili u odvod sudopera? Vjerojatno ni ne pamtite. E pa, to su samo neke od stvari koje ne bismo smjeli bacati u odvod. Evo cijelog popisa.

1. Ulje ili bilo kakvu masnoću

via GIPHY

Umjesto da ulje iz konzerve tune, ulje u kojem ste pekli krumpiriće ili bilo kakvu drugu masnoću bacate u odvod sudopera (znamo da to vjerojatno ponekad radite), ulijte to u staklenku ili plastičnu čašu i bacite u smeće. Ulje i masnoća u cijevima stvaraju debeli talog, zbog čega dolazi do začepljenja, ali isto tako voda zagađena njima loše utječe na okoliš i životinje. Razmisli o tome.

2. Sredstva za čišćenje

via GIPHY

Ovakvi proizvodi sadrže ogroman broj kemikalija kako bi mogli njima očistiti prljavštinu u kući pa, zamislite samo koliko loše utječu na cijevi ako ih bacate u odvod? Iako se zbog njih neće začepiti cijevi, ta sredstva vrlo loše utječu na okoliš kad voda zagađena njima ondje dospije. I zato potrošite cijelo sredstvo, a zatim pravilno reciklirajte boce u kojima se nalazilo. 

3. Boja

via GIPHY

Boje su također prepune kemikalija, zbog čega ih nije pametno bacati u odvod. Ako vam je ostalo boje nakon bojanja kuće ili stana, radije poklonite boju nekome kome će sljedećem trebati ili je donirajte, nemojte je bacati u odvod jer će tako zagaditi vodu, a to može biti vrlo opasno.

4. Talog od kave

via GIPHY

Iako nam se na prvu zrnca kave čine previše sitnima da bi učinila bilo kakvu štetu cijevima, ona se nakupljaju uz sav ostali otpad i mogu stvoriti veliki problem i začepljenja. A s time se slažu i iskusni vodoinstalateri. Zato ih radije bacite u smeće.

5. Bilo kakve lijekove

via GIPHY

Nemojte u odvod sudopera bacati ostatke tableta, sirupa, kapi ili bilo kakvih lijekova koje mogu zagaditi lokalni vodovod ili ugroziti životinje.

6. Voda od tjestenine

via GIPHY

Vodu u kojoj se kuhala tjestenina nikad ne bacajte u odvod. Okej, ovo možda nije opasno baciti u odvod sudopera, ali zašto tu vodu ne biste, recimo, iskoristili za daljnje kuhanje? Mnogi talijanski chefovi koriste ovu vodu u kuhanju umaka jer im ona daje bolju teksturu i okus. Mmmm! Odlična ideja.

Više pronađite ovdje.

 

Pogledaj novi video na našem YouTube kanalu.

 | Autor:

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mala_loodacha

    ups..