Prvi 9088 pregleda 07. kolovoza 2023.

Ovih 5 namirnica skriva puno više šećera nego što mislimo

Canva

Ovo je pet popularnih namirnica koje smatramo zdravima, a zapravo sadrže pozamašnu količinu šećera

1. NISKOKALORIČNI JOGURT

Iako hrana s niskim udjelom masti može biti primamljiva za one koji pokušavaju živjeti zdravijim načinom života, zapravo nisu sve te namirnice bolje od onih običnih, a pogotovo kada je riječ o jogurtu. Porcija punomasnog običnog jogurta ima 4,7 grama šećera, dok porcija grčkog jogurta može imati od 6 do 12 grama šećera.

Dodatak šećera u niskokaloričnim prehrambenim opcijama koristi se kako bi nadoknadio gubitak okusa i konzistencije koji dolazi od masnoće. Mnogi jogurti s malo masnoće i okusa sadrže i nezdrave oblike zaslađivača, poput saharoze ili kukuruznog sirupa s visokom količinom fruktoze, piše misszdrava.

 | Autor: Canva Canva

2. NISKOKALORIČNI PRELJEVI ZA SALATE

Slično jogurtu i preljevi za salate koji imaju manje masti i kalorija sadrže povećane količine šećera. Dvije žlice omiljenog preljeva za salatu iz trgovine može imati oko 7 do 10 grama dodane masnoće. Stručnjaci stoga preporučuju da sami napravite preljev za salatu kod kuće kako biste se pobrinuli da nema dodanih šećera, konzervansa ili drugih nezdravih sastojaka. Zdravi preljev za salatu koji lako možete napraviti kod kuće je vinaigrette sastavljen od 3 sastojka: maslinovo ulje, ocat i malo soli i papra.

 | Autor: Canva Canva

3. KEČAP

Ovaj popularni umak u bocama nalazi se na popisu kao jedan od najprodavanijih začina širom svijeta. Sadržava kombinaciju slatkih, kiselih i umami okusa, a kao takav najviše se koristi u hamburgerima te ostaloj brzoj hrani, ali i kao umak za pomfrit. No, jeste li znali da je jedna žlica ovog crvenog začina jednaka stavljanju cijele kocke šećera u usta? On sadrži približno 4 grama šećera po žlici, a većina komercijalnih boca kečapa sadrži značajne količine kukuruznog sirupa s visokim sadržajem fruktoze, koji je povezan s pretilošću i bolestima srca.

 | Autor: Canva Canva

4. SUŠENO VOĆE 

Suho voće smatra se zdravim međuobrokom. Slično njihovim svježim verzijama, ono je bogato vitaminima, vlaknima i antioksidantima. Međutim, kad plodovi dehidriraju, sadržaj vode se uklanja, ostavljajući sve šećere zbijenim u smežurano voće, što ih čini vrlo bogatima prirodnim šećerima.

 | Autor: Canva Canva

5. MASLAC OD KIKIRIKIJA

Maslac od kikirikija popularan je izvor proteina i svestrana namirnica koja je dio mnogih smočnica. Iako prirodne vrste maslaca od kikirikija sadrže malo ili nimalo šećera, mnoge komercijalne inačice napunjene su nezdravim uljima i dodanim šećerima, koji čine naizgled zdrav namaz u potencijalno opasan po zdravlje.

Neke popularne marke mogu imati do 8 grama šećera u dvije žlice stoga dijetetičari preporučuju čitanje oznaka sastojaka kako bi mogli vidjeti koje su najprirodnije i najzdravije verzije.




 

Tvoja reakcija?