Prvi 6416 pregleda 16. veljače 2022.

Ovo su 4 najgore namirnice koje možete pojesti ujutro

Canva/Opinionstage

Iako zvuči jako primamljivo pojesti krafnu ili toplo, mekano pecivo za doručak, savjetujemo ti da promisliš još jednom jer su ovi, i mnogi drugi, proizvodi, zapravo, najgora hrana koju možeš pojesti ujutro, tvrde stručnjaci

Doručak je najvažniji obrok u danu i zato je vrlo bitno da se sastoji od kvalitetnih namirnica, bogatih nutrijentima, kako bi nam osigurao dobar početak dana. No, mnogi za doručak konzumiraju namirnice koje čine upravo suprotno.

To su namirnice poput krafni, peciva i žitnih pahuljica zbog kojih, zapravo, tijekom dana osjećamo umor, bolove, razdražljivost... Ako te zanima zašto sve te namirnice ovako djeluju na nas i zašto stručnjaci tvrde da su ovo četiri najgore opcije za doručak, nastavi čitati jer smo na Cleveland Clinic pronašli odgovore.

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

Krafne i pekarski proizvodi

Ako za doručak pojedeš krafnu, u sebe ćeš unijeti otprilike 300 do 500 kalorija što i nije tako strašno. No, ono što je pravi problem ovdje je 15 do 30 grama šećera koje pritom unosiš. S tolikim unosom šećera u samo jednom obroku, tvoje tijelo će početi ispuštati velike količine inzulina kako bi postiglo balans i smanjilo nagli skok šećera u krvi. No, taj nagli skok je ipak neizbježan i on će kasnije rezultirati i naglim padom što će, u vrlo kratkom vremenu, prouzročiti ponovnu, čestu i jaku glad.

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

Također, tvoje će tijelo opet tražiti neku vrstu jednostavnih ugljikohidrata (zato što brzo doživi osjećaj sitosti) i tako ćeš se naći u začaranom krugu nezdrave prehrane.

Šlag u jutarnjoj kavi (osobito onaj sa smanjenim udjelom masti)

Ako misliš da je šlag sa smanjenim udjelom masti dobar dodatak jutarnjoj kavi, stručnjaci savjetuju da razmisliš još jednom. Naime, masnoće u proizvodima sa smanjenim udjelom masnoća zapravo su samo zamijenjene trans mastima te šećerom i umjetnim zaslađivačima. Trans masti povećavaju razinu lošeg LDL kolesterola i tako rizik od srčanog i moždanog udara postaje sve veći.

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage Ako se ne možeš odreći dodatnog okusa u svojoj kavi, šlag zamijeni nezaslađenim bademovim mlijekom, običnim mlijekom ili s nekoliko kapi ekstrakta vanilije. 

Obojene žitarice

Žitarice za doručak (popularno zvane pahuljice) u neprirodnim bojama kao što su crvena, zelena ili plava, možda izgledaju primamljivo, ali zaista nisu dobar izbor. Naime, boje kojima su obojene pahuljice su u potpunosti umjetne i mogu uzrokovati mnoge zdravstvene probleme s kožom i unutar našeg organizma.

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

Također, pahuljice su same po sebi krcate rafiniranim šećerima koji u obrok ne unose nikakve nutrijente nego samo hrpu praznih kalorija. 

Peciva

Baš kao i drugi pekarski proizvodi, peciva u sebi ne sadržavaju niti jednu vrstu nutrijenata koja koristi našem tijelu. Peciva su najčešće izrađena od bijelog brašna, hrpe šećera i aditiva koji ih čine tako mekanima i primamljivima.

 | Autor: Canva/Opinionstage Canva/Opinionstage

Zapravo, peciva ne samo da ne donose nikakvu korist, nego nam čak donose štetu, pogotovo ujutro, tvrde stručnjaci i nutricionisti. Ako vam se već jedu peciva, birajte ona od cjelovitih žitarica ili posegnute za tortiljom od heljde, leće ili neke druge žitarice.

 

 | Autor:

Tvoja reakcija?