Prvi 320 pregleda 27. veljače 2025.

Pita od krušaka s vanilijom i smeđim maslacem

canva/screenshot/YouTube

Pita od krušaka s vanilijom i smeđim maslacem idealna je za svaku priliku. Kombinacija krušaka, vanilije i smeđeg maslaca postat će zvijezda tvog stola. Uživaj u pripremi!

SASTOJCI

  • maslac 0,50 šalica
  • kruška 5 kom
  • jabuka 2 kom
  • glatko brašno 3 žlica
  • ekstrakt vanilije 1 žlica
  • sol 0,25 žličica
  • šećer 0,25 šalica
  • prhko tijesto 500 g
  • jaje 1 kom

 | Autor: screenshot screenshot

POSTUPAK

  1. Zagrij pećnicu na 175 °C i postavi rešetku na najnižu razinu. U srednje velikoj tavi otopi maslac na srednje jakoj vatri, povremeno miješajući dok ne poprimi zlatnu boju i ne zamiriše na orašaste plodove, oko 3 do 4 minute. Ulij u zdjelu i ostavi da se ohladi, piše miss7.
  2. U velikoj zdjeli pomiješaj oguljene, očišćene i nasjeckane kruške i jabuke, brašno, vaniliju, sol, smeđi maslac i ¼ šalice šećera, pazeći da se svi sastojci ravnomjerno oblože.
  3. Na lagano pobrašnjenoj radnoj površini razvaljaj jedan kvadrat tijesta na disk promjera 35 cm. Položi ga u kalup za pitu promjera 23 cm, ostavljajući rub od 2,5 cm. Napuni pripremljenim nadjevom. Drugi disk tijesta razvaljaj na 30 cm i pažljivo ga položi preko nadjeva. Rubove gornjeg tijesta preklopi ispod donjeg ruba i čvrsto stisni, oblikujući ukrasne nabore po želji. Napravi nekoliko malih proreza na površini kako bi para mogla izlaziti. Premaži razmućenim jajetom, pospi s još 1 žlicom šećera i stavi pitu u zamrzivač na 15 minuta.
  4. Peci na donjoj rešetki dok pita ne poprimi duboku zlatnosmeđu boju, a sokovi ne počnu probijati kroz pukotine, otprilike 60 do 75 minuta. Pusti da se hladi najmanje 4 sata prije rezanja i posluživanja.


 

Tvoja reakcija?