Nema jaja, ali je pun i kremast. Sadrži breskve, no nije lagan ni vodenast. A karamel? Karamel ima svoju posebnu priču. Ukratko, ovaj sladoled je pravo čudo!
SASTOJCI
- šećer 1 šalica
- voda 0,25 šalica
- kukuruzni sirup (svijetli) 2 žlica
- slatko vrhnje 0,75 šalica
- maslac 0,25 šalica
- bourbon whiskey 0,25 šalica
- morska sol 1 žličica
POSTUPAK
- U manjem loncu pomiješaj šećer, 60 ml vode i kukuruzni sirup. Pritom pažljivo obriši unutarnje stijenke lonca čistom kuhinjskom krpom ili kistom umočenim u vodu – to će spriječiti stvaranje kristala šećera, piše miss7.
- Zagrij smjesu na srednje jakoj vatri dok ne proključa. Kuhaj bez miješanja, sve dok ne poprimi zlatnu boju, otprilike 6 do 8 minuta. Nastavi kuhati, povremeno nježno zakrećući lonac kružnim pokretima (nemoj miješati), dok karamel ne postane tamno jantarne boje, još oko 2 do 4 minute.
- Makni s vatre i pažljivo umiješaj slatko vrhnje – smjesa će se privremeno stvrdnuti, ali će se kristali otopiti nakon nekoliko trenutaka. Dodaj maslac i miješaj pjenjačom dok se ne otopi, oko 1 minute.
- Umiješaj bourbon i sol te još jednom dobro promiješaj. Ohladi na sobnu temperaturu, otprilike 1 sat.
SLADOLED SASTOJCI
- limun 2 kom
- slatko vrhnje 1,50 šalica
- breskva 900 g
- šećer 0,33 šalica
- kiselo vrhnje 0,75 šalica
- sol
POSTUPAK
- Oguli jedan limun, a koricu sačuvaj. Iscijedi oguljeni limun i odmjeri 60 ml soka (ako treba, iskoristi još jedan limun). Ukloni koštice, sok pokrij i spremi u hladnjak do upotrebe.
- U drugoj posudi pomiješaj slatko vrhnje i sačuvanu limunovu koricu, poklopi i ostavi u hladnjaku da odstoji najmanje 24 sata, a može i do 48 sati, kako bi se arome povezale.
- U manjem loncu pomiješaj narezane breskve i šećer. Pusti da odstoji 10 do 15 minuta, povremeno promiješaj, dok breskve ne puste sok.
- Kuhaj na srednje jakoj vatri, često miješajući, dok se šećer ne otopi i smjesa ne proključa, otprilike 5 minuta.
- Makni s vatre i ostavi da se ohladi na sobnu temperaturu, oko 1 sat. Procijedi vrhnje s limunovom koricom u srednju zdjelu, koricu baci. Ulij aromatizirano vrhnje u blender, dodaj ohlađenu smjesu od breskvi, kiselo vrhnje, limunov sok i prstohvat soli.
- Miksaj pulsno, otprilike 10 puta – smjesa treba biti gotovo glatka, ali s ponekim komadićem voća. Prebaci u veću posudu s poklopcem i stavi u hladnjak da se dobro ohladi, najmanje 4 sata, a može i do 12 sati. Ako je potrebno, radi u više tura.
- Ulij ohlađenu smjesu u prethodno smrznutu zdjelu aparata za sladoled i pripremaj prema uputama proizvođača. Kada smjesa dosegne teksturu mekanog sladoleda, a aparat još radi, postupno dodaj šalicu ohlađenog karamela kako bi se formirali nježni vrtlozi.
- Sladoled posluži odmah za mekanu verziju ili prebaci u plitku posudu s poklopcem i zamrzni još oko 3 sata dok ne postane čvrst.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.