Prvi 50 pregleda 12. travnja 2025.

Proljetni desert: Lagane kocke od limuna i timijana

canva/screenshot/YouTube

Ova odlična kombinacija limuna i timijana postat će vaš favorit među desertima! Kore su prhke i aromatične, a krema je blago kiselkasta. U podlozi ovog deserta je bademovo brašno, timijan i limunova korica, uz puno maslaca. Uživajte u pripremi ovog proljetnog deserta!

PODLOGA OD TIJESTA

SASTOJCI

  • brašno 1 šalica
  • bademovo brašno 0,25 šalica
  • šećer 0,25 šalica
  • voda 2 žlica
  • limunova korica 1 žličica
  • svježi timijan - listići 1 žličica
  • sol 1 žličica
  • maslac 10 žlica

POSTUPAK

  1. Zagrij pećnicu na 165 °C i obloži četvrtasti kalup (23x23 cm) papirom za pečenje tako da rubovi vire preko stranica. U multipraktiku pomiješaj brašno, bademovo brašno, šećer, hladnu vodu, limunovu koricu, listiće timijana, sol i maslac ohlađen i narezan na kockice i pulsiraj dok ne dobiješ mrvičastu smjesu.
  2. Mrvičasto tijest utisni u kalup i ravnomjerno rasporedi. Peci oko 30 minuta, dok ne postane zlaćane boje, piše miss7.

 | Autor: canva/screenshot/YouTube canva/screenshot/YouTube

KREMA SASTOJCI

  • šećer 1,50 šalica
  • sok od limuna 0,75 šalica
  • limunova korica 2 žličica
  • gustin (kukuruzni škrob) 1,50 žličica
  • sol 0,50 žličica
  • jaje 2 kom
  • žumanjak 3 kom
  • grančica svježeg timijana 4 kom
  • maslac 4 žlica
  • maslinovo ulje 2 žlica

POSTUPAK

  1. U manjem loncu pjenjačom izmiješaj šećer, limunov sok i koricu, gustin, sol, jaja i žumanjke dok ne postane glatko. Dodaj grančice timijana i stavi na srednje jaku vatru. Kuhaj uz stalno miješanje 8–10 minuta, dok se ne zgusne.
  2. Makni s vatre, procijedi i umiješaj maslac i maslinovo ulje dok smjesa ne postane svilenkasta.

UKRAŠAVANJE SASTOJCI

  • šećer u prahu
  • svježi timijan - listići

POSTUPAK

  • Odmah nakon što izvadiš podlogu iz pećnice, prelij preko nje pripremljenu kremu i ravnomjerno rasporedi. Vrati u pećnicu i peci još 10–15 minuta, dok se krema ne stegne.
  • Pusti da se potpuno ohladi, zatim stavi u hladnjak na 30 minuta. Izvadi uz pomoć papira za pečenje, pospi šećerom u prahu, ukrasi timijanom i nareži na 12 kocki.


 

Tvoja reakcija?