Ova odlična kombinacija limuna i timijana postat će vaš favorit među desertima! Kore su prhke i aromatične, a krema je blago kiselkasta. U podlozi ovog deserta je bademovo brašno, timijan i limunova korica, uz puno maslaca. Uživajte u pripremi ovog proljetnog deserta!
PODLOGA OD TIJESTA
SASTOJCI
- brašno 1 šalica
- bademovo brašno 0,25 šalica
- šećer 0,25 šalica
- voda 2 žlica
- limunova korica 1 žličica
- svježi timijan - listići 1 žličica
- sol 1 žličica
- maslac 10 žlica
POSTUPAK
- Zagrij pećnicu na 165 °C i obloži četvrtasti kalup (23x23 cm) papirom za pečenje tako da rubovi vire preko stranica. U multipraktiku pomiješaj brašno, bademovo brašno, šećer, hladnu vodu, limunovu koricu, listiće timijana, sol i maslac ohlađen i narezan na kockice i pulsiraj dok ne dobiješ mrvičastu smjesu.
- Mrvičasto tijest utisni u kalup i ravnomjerno rasporedi. Peci oko 30 minuta, dok ne postane zlaćane boje, piše miss7.
KREMA SASTOJCI
- šećer 1,50 šalica
- sok od limuna 0,75 šalica
- limunova korica 2 žličica
- gustin (kukuruzni škrob) 1,50 žličica
- sol 0,50 žličica
- jaje 2 kom
- žumanjak 3 kom
- grančica svježeg timijana 4 kom
- maslac 4 žlica
- maslinovo ulje 2 žlica
POSTUPAK
- U manjem loncu pjenjačom izmiješaj šećer, limunov sok i koricu, gustin, sol, jaja i žumanjke dok ne postane glatko. Dodaj grančice timijana i stavi na srednje jaku vatru. Kuhaj uz stalno miješanje 8–10 minuta, dok se ne zgusne.
- Makni s vatre, procijedi i umiješaj maslac i maslinovo ulje dok smjesa ne postane svilenkasta.
UKRAŠAVANJE SASTOJCI
- šećer u prahu
- svježi timijan - listići
POSTUPAK
- Odmah nakon što izvadiš podlogu iz pećnice, prelij preko nje pripremljenu kremu i ravnomjerno rasporedi. Vrati u pećnicu i peci još 10–15 minuta, dok se krema ne stegne.
- Pusti da se potpuno ohladi, zatim stavi u hladnjak na 30 minuta. Izvadi uz pomoć papira za pečenje, pospi šećerom u prahu, ukrasi timijanom i nareži na 12 kocki.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.