Postoji li bolji simbol ljeta od mirisa svježih jagoda i toplog biskvita? Ovaj jagodin kuglof je upravo takav – jednostavan, a dojmljiv, savršen i za goste i za opušteno obiteljsko druženje. Uživajte u pripremi!
SASTOJCI
- maslac 250 g
- jaje 4 kom
- kiselo vrhnje 1 šalica
- brašno 3 šalica
- jagode 450 g
- sol 1 žličica
- soda bikarbona 1 žličica
- prašak za pecivo 0,50 žličica
- šećer 2 šalica
- ekstrakt vanilije 1 žličica
- šećer u prahu 1 šalica
- sok od limuna 2 žlica
POSTUPAK
- Stavi 230 grama maslaca u zdjelu miksera (ili veliku zdjelu ako koristiš ručni mikser). Izvadi jaja i kiselo vrhnje na sobnu temperaturu. Ostavi sve da odstoji najmanje 1 sat kako bi maslac omekšao, piše miss7.
- U međuvremenu, postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij pećnicu na 190°C. Otopi preostalih 20 g (žlica) maslaca i pomiješaj sa 1 žlicom brašna u zdjelici — tom smjesom premaži kalup za kuglof od 12 šalica (25 cm), pazeći da dobro obložiš središnji prsten i sve udubine. Jagode očisti i nareži na kockice.
- U velikoj zdjeli pomiješaj 3 šalice brašna, sol, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Promiješaj pjenjačom da se ravnomjerno spoji.
- U zdjelu s maslacem dodaj šećer i miksaj na srednjoj brzini od 3 do 5 minuta dok smjesa ne postane pjenasta. Umiješaj jaja jedno po jedno, dobro miksajući nakon svakog dodavanja. Dodaj ekstrakt vanilije.
- Na kraju, ručno umiješaj narezane jagode pomoću silikonske špatule. Smjesu prebaci u pripremljeni kalup i poravnaj površinu.
- Peci oko 1 sat, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Pusti da se kolač hladi u kalupu na rešetki 30 minuta. Zatim pažljivo preokreni kuglof na rešetku i pusti da se potpuno ohladi, oko 1,5 sat.
- U zdjelici izmiješaj šećer u prahu i limunov sok dok ne dobiješ glatku glazuru. Prelij po torti i posluži.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.