Prvi 120 pregleda 16. lipnja 2025.

Prozračan i osvježavajuć: Kuglof od jagoda

@insanelygoodrecipes Pinterest/Screenshot

Postoji li bolji simbol ljeta od mirisa svježih jagoda i toplog biskvita? Ovaj jagodin kuglof je upravo takav – jednostavan, a dojmljiv, savršen i za goste i za opušteno obiteljsko druženje. Uživajte u pripremi!

SASTOJCI

  • maslac 250 g
  • jaje 4 kom
  • kiselo vrhnje 1 šalica
  • brašno 3 šalica
  • jagode 450 g
  • sol 1 žličica
  • soda bikarbona 1 žličica
  • prašak za pecivo 0,50 žličica
  • šećer 2 šalica
  • ekstrakt vanilije 1 žličica
  • šećer u prahu 1 šalica
  • sok od limuna 2 žlica

 | Autor: canva canva

POSTUPAK

  1. Stavi 230 grama maslaca u zdjelu miksera (ili veliku zdjelu ako koristiš ručni mikser). Izvadi jaja i kiselo vrhnje na sobnu temperaturu. Ostavi sve da odstoji najmanje 1 sat kako bi maslac omekšao, piše miss7
  2. U međuvremenu, postavi rešetku u sredinu pećnice i zagrij pećnicu na 190°C. Otopi preostalih 20 g (žlica) maslaca i pomiješaj sa 1 žlicom brašna u zdjelici — tom smjesom premaži kalup za kuglof od 12 šalica (25 cm), pazeći da dobro obložiš središnji prsten i sve udubine. Jagode očisti i nareži na kockice.
  3. U velikoj zdjeli pomiješaj 3 šalice brašna, sol, sodu bikarbonu i prašak za pecivo. Promiješaj pjenjačom da se ravnomjerno spoji.
  4. U zdjelu s maslacem dodaj šećer i miksaj na srednjoj brzini od 3 do 5 minuta dok smjesa ne postane pjenasta. Umiješaj jaja jedno po jedno, dobro miksajući nakon svakog dodavanja. Dodaj ekstrakt vanilije.
  5. Na kraju, ručno umiješaj narezane jagode pomoću silikonske špatule. Smjesu prebaci u pripremljeni kalup i poravnaj površinu.
  6. Peci oko 1 sat, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Pusti da se kolač hladi u kalupu na rešetki 30 minuta. Zatim pažljivo preokreni kuglof na rešetku i pusti da se potpuno ohladi, oko 1,5 sat.
  7. U zdjelici izmiješaj šećer u prahu i limunov sok dok ne dobiješ glatku glazuru. Prelij po torti i posluži.


 

Tvoja reakcija?