Prvi Rat u Ukrajini 580 pregleda 13. ožujka 2022.

Rat: Rusi granatiraju područja na samoj granici s Poljskom

Reuters/Pixsell

Ruska invazija na Ukrajinu traje već treći tjedan. Gradovi diljem Ukrajine trpe snažna bombardiranja, a grad Lavov na granici s Poljskom gotovo je sravnjen sa zemljom. Raste broj mrtvih

PRATITE UŽIVO:

9:24 Bivši njemački kancelar sastao se s Putinom

Kako piše 24sata, bivši njemački kancelar Gerhard Schroeder sastao se s Vladimirom Putinom u četvrtak navečer i razgovarao nekoliko sati u pokušaju da okonča rat u Ukrajini, objavio je njemački list Bild am Sontag (BamS), no nije poznato što je postigao.

09:22 Devet mrtvih u napadu na Centar za mir i sigurnost

U ruskom napadu na ukrajinski Centar za međunarodni mir i sigurnost poginulo je devet osoba, objavila je ukrajinska Vlada. Ta vojna baza nalazi se tek 20-ak kilometara od Poljske. Prema prvim informacijama Rusi su na nju ispalili osam raketa, piše 24sata.

8: 37 Ukrajinci: 'Stradalo je više od 12 tisuća Rusa'

Ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je ažurirane brojke o ruskim stradavanjima u invaziji. Navode kako je od 24. veljače ubijeno više od 12.000 ruskih vojnika. Uništeno je 374 tenkova, 74 aviona, 68 helikoptera... Stoji u objavi.

8:30 Novo obraćanje Zelenskog 

Volodimir Zelenski objavio je na Facebooku novu poruku narodu. 

"Mudri narode silne Ukrajine. Borimo se za naše pravo da budemo slobodni, da budemo Ukrajinci. Rusi nas ne mogu pokoriti. Imaju samo nasilje i teror. Nemaju temelje za normalan život. Napadom na nađu državu, Rusija se pretvara u izolirani teritorij na kojem će vladati siromaštvo. Pogledajte tko je sve napustio Rusiju. Ljudi ne žele živjeti, firme ne žele raditi, a umjetnici stvarati na prostoru gdje sloboda ne postoji", rekao je u govoru Zelenski.

8:19 Lavov trpi snažna granatiranja

Višestruke eksplozije čule su se u nedjelju nešto prije 6 ujutro po lokalnom vremenu na periferiji grada Lavova na sjeverozapadu zemlje, u blizini granice Ukrajine s Poljskom, javlja CNN. Ukrajinski mediji objavili su prve fotografije iz okolice Lavova nakon ruskog bombardiranja.

 

KAKO MOŽETE POMOĆI?

Ono što, u ovom trenutku, svatko od nas može napraviti je donirati novac za hranu, vodu i higijenske potrepštine unesrećenima.

To možete napraviti putem:

  • online uplata na caritas.hr (žurne akcije u svijetu – Ukrajina)
  • uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb d.d.; IBAN: HR0523400091100080340; SWIFT/BIC: PBZGHR2X
  • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6.25 kn, PDV uključen)

Također, možete donirati i raznim organizacijama koje, osim hrane i vode, pomažu i na druge načine pružajući psihološku i medicinsku pomoć te osiguravaju neovisnost medija te pravovremeno i točno izvještavanje o trenutnim događajima.

Najnovije informacije iz minute u minutu možete pratiti na portalu 24sata i 24sata YouTube kanalu. Najnovije vijesti o situaciji u Ukrajini moći ćete čitati i na JoomBoos portalu.

 

Tvoja reakcija?