Prvi Rat u Ukrajini 644 pregleda 03. ožujka 2022.

Rat u Ukrajini: Grad Herson pao je u ruske ruke

Reuters/Pixsell

Mnogi ukrajinski gradovi, osobito Harkiv i Kijev, još uvijek su pod teškim granatiranjem, a grad Herson je pao u ruke Rusije. Broj žrtava, osobito civila, i dalje raste

PRATITE UŽIVO:

8:18 I Mariupolj je pod opsadom, građanima se obratio gradonačelnik

Gradonačelnik Marupolja Vadim Bojčenko na Telegramu se obratio svojim sugrađanima, javlja 24sata

"Vi, dragi građani Mariupolja, veliki ste heroji. Svi se mi borimo za našu slobodu, za našu zemlju, za naš jedini Mariupolj. Ne napadamo nikoga. Jednostavno smo kod kuće. To znači da je Bog s nama. To znači da je istina s nama. To znači da će pobjeda biti na našoj strani", napisao je Bojčenko.

Istaknuo je da u gradu nema ni struje ni vode, ali da će pokušati to danas osposobiti. 

"Ukrajinske snage bore se za grad", rekao je.

Zahvalio je liječnicima, gradskim službama, ukrajinskoj vojsci i svim građanima. 

"Zajedno ćemo ovo preživjeti. Pobijedit ćemo. Mislim da to zaslužujemo. Mi smo Ukrajinci. Volimo svoju zemlju. Volimo svoj grad. Slava herojima! Slava Ukrajini!”, poručio je gradonačelnik Mariupolja.

8:12 Opća skupština UN-a prikupila 141 od 193 glasa za prekid ruske agresije

Rusija poriče da je gađala civile, iako je bilo raširenih izvješća o civilnim žrtvama i granatiranju stambenih područja.

Svoje akcije u Ukrajini naziva 'specijalnom operacijom' koja nije osmišljena da okupira teritorij, već da uništi vojne sposobnosti svog susjeda i zarobi ono što smatra opasnim nacionalistima.

Bombardiranje u Harkivu, gradu od 1,5 milijuna ljudi, ostavilo je njegovo središte u pustoši uništenih zgrada i krhotina. Rusi su granatirali i grad Izjum, oko 120 km jugoistočno od Harkiva, ubivši šest odraslih i dvoje djece, priopćio je ukrajinski parlament.

Ured UN-a za ljudska prava potvrdio je smrt 227 civila i 525 ozlijeđenih tijekom sukoba do ponoći 1. ožujka, upozoravajući da je stvarna brojka mnogo veća zbog kašnjenja u prijavljivanju.

Eksplozija je potresla i željezničku stanicu u Kijevu gdje su evakuirane tisuće žena i djece. Eksploziju su izazvale olupine oborene ruske krstareće rakete, rekao je savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova, a nema neposrednih izvješća o žrtvama.

Opća skupština UN-a prihvatila je, sa 141 od 193 glasa, neobvezujuću rezoluciju kojom se od Rusije traži da prekine napad na Ukrajinu, što je simbolična pobjeda Kijeva koja povećava međunarodnu izolaciju Moskve.

7:58 Time na naslovnici citirao ukrajinskog predsjednika

Time je novu naslovnicu posvetio ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom te herojima Ukrajine.

Na naslovnici prestižnog časopisa Time završio je citat ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog: "Život će pobijediti smrt, a svjetlo tamu", kojeg je predsjednik izgovorio u Parlamentu EU u utorak nakon što je Rusija napala Ukrajinu.

Američki časopis također tvrdi da je Zelenskij promijenio povijest odlučivši ostati u glavnom gradu Kijevu kada je počela invazija, što je zauzvrat potaknulo SAD i saveznike da poduzmu ozbiljne mjere protiv Rusije.

6:10 Gradonačelnik potvrdio: Herson je pao u ruke Rusije

Kako piše 24sata, gradonačelnik Hersona, Ihor Kolykhaiev potvrdio je da je grad pao u ruke Rusa. 

"U gradsko vijeće ušli su naoružani vojnici. Moj tim i ja smo miroljubivi ljudi, nismo imali oružje niti smo bili agresivni. U gradu nema ukrajinskih oružanih snaga, samo civili i ljudi koji žele živjeti. Nisam im ništa obećavao, samo me zanima normalan život našeg grada. Samo sam ih tražio da ne pucaju u ljude", napisao je na Facebooku Kolykhaiev. 

KAKO MOŽETE POMOĆI?

Ono što, u ovom trenutku, svatko od nas može napraviti je donirati novac za hranu, vodu i higijenske potrepštine unesrećenima.

To možete napraviti putem:

  • online uplata na caritas.hr (žurne akcije u svijetu – Ukrajina)
  • uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb d.d.; IBAN: HR0523400091100080340; SWIFT/BIC: PBZGHR2X
  • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6.25 kn, PDV uključen)

Također, možete donirati i raznim organizacijama koje, osim hrane i vode, pomažu i na druge načine pružajući psihološku i medicinsku pomoć te osiguravaju neovisnost medija te pravovremeno i točno izvještavanje o trenutnim događajima.

Najnovije informacije iz minute u minutu možete pratiti na portalu 24sata i 24sata YouTube kanalu. Najnovije vijesti o situaciji u Ukrajini moći ćete čitati i na JoomBoos portalu.

 

Rat u Ukrajini - najnovije vijesti na našim stranicama.

 

Tvoja reakcija?