Prvi Rat u Ukrajini 1561 pregleda 26. veljače 2022.

Rat u Ukrajini: Ovo su najnovije informacije

GLEB GARANICH, REUTERS, KIM KYUNG-HOON,

Borbe diljem Ukrajine, nažalost, i dalje traju. Informacije koje pristižu iz minute u minutu šokiraju svijet. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij odbio je ponudu Washingtona da ga evakuiraju iz Ukrajine. Zelenskij je rekao da ostaje i da je borba ovdje u Ukrajini i da mu trebaju meci, a ne prijevoz, objavio je AP.

Rusija je prije dva dana izvršila invaziju na Ukrajinu. Ruske snage pokrenule su u subotu koordinirane raketne i topničke napade na ukrajinske gradove, uključujući glavni grad Kijev, gdje je izbila pucnjava u blizini vladinih zgrada u središtu grada, rekli su vojni dužnosnici i očevici, prenose agencije.

POGLEDAJTE EMISIJU 24SATA O INVAZIJI UKRAJINE:

Borbe se odvijaju diljem Ukrajine, vlasti pozvale građane na pomoć!

Ukrajinske vlasti pozvale su građane da pomognu u obrani Kijeva od napredovanja ruskih snaga koje su izvršile invaziju u četvrtak, Ministarstvo obrane poručilo je stanovnicima Kijeva da naprave molotovljeve koktele kako bi odbili napadače. Ukrajinska i ruska vlada signalizirale su moguće pregovore, mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto je ponudio svom ruskom kolegi Sergeju Lavrovu i šefu kabineta ukrajinskog predsjednika Andriju Jermaku domaćinstvo, na što je dobio odgovor da će se o tome razmisliti. Rusija je predložila pregovore, ali u Minsku i to jedino ako se ukrajinska vojska preda, piše 24sata.

Ministarstvo obrane Ukrajine objavilo trenutak kad je ruska raketa pogodila stambenu zgradu

Ministarstvo obrane Ukrajine objavilo je video na kojem se prikazuje trenutak kada je ruska raketa pogodila stambenu zgradu, piše 24sata.

"Snimamo ratne zločine Ruske Federacije protiv civilnog stanovništva Ukrajine", objavili su na Twitteru. Objavili su i videa evakuacije građana iz pogođenih objekata.

Ukrajinski premijer je podijelio tužne fotografije i napisao:

"Danas je ruski projektil pogodio stambenu zgradu u Kijevu. U protekla 2 dana granatirane su bolnice, vrtići i sirotišta. Zahtijevamo od svijeta odlučan odgovor i izolaciju Rusije za njezina kriminalna djela", napisao je.

Jutros je ruska granata pogodila stabenu zgradu, fotografije i videa su zgrozile svijet:

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u subotu da je pokrenulo napade projektilima na Ukrajinu, ali tvrde da je ciljano isključivo na vojnu infrastrukturu, budući da su se pojavile snimke stambenog nebodera u Kijevu koji je pogođen projektilom, javlja CNN.

Sankcije već načele poslovne veze zapada i Rusije

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je pad ruskog kreditnog rejtinga, pri čemu je S&P snizio rejting Rusije na status "smeća", Moody's ga je stavio pod povećalo radi izglednog pada u tu kategoriju, dok su S&P i Fitch smanjili kreditni rejting Ukrajine, piše 24sata.

Jedna od najvećih društvenih mreža, Facebook je zabranio ruskim državnim medijima reklame i monetizaciju. Također će nastaviti primjenjivati ​​oznake za dodatne ruske državne medije, objavio je na Twitteru šef sigurnosne politike Nathaniel Gleicher.

Neke zapadne tvrtke već su prekinule poslove s Rusijom, druge razmatraju hoće li i kako to učiniti, jer bi im provedba poslovnih aranžmana s Rusijom donijela više štete nego koristi i narušila ugled zbog negativnog stava javnosti i potrošača prema ruskoj agresiji na Ukrajinu, piše 24sata.

Premierligaški klub Manchester United otkazao je sponzorska prava ruskog zračnog prijevoznika Aeroflota, Formula 1 otkazala je Veliku nagradu Rusije 2022., a organizatori Eurosonga rekli su da Rusiji neće biti dopušteno sudjelovati na tom natjecanju ove godine.

Više od 50.000 Ukrajinaca pobjeglo iz zemlje u 48 sati

"Više od 50.000 ukrajinskih izbjeglica pobjeglo je iz zemlje u 48 sati, uglavnom prema Poljskoj i Moldaviji, a mnogi drugi idu prema granicama", napisao je na Twitteru Filippo Grandi. Uz Poljsku i Moldaviju, Ukrajinci sigurnost traže u  Rumunjskoj, Mađarskoj i Slovačkoj, piše 24sata.

KAKO POMOĆI?

Ono što, u ovom trenutku, svatko od nas može napraviti je donirati novac za hranu, vodu i higijenske potrepštine unesrećenima. To možete napraviti putem:

  • online uplata na caritas.hr (žurne akcije u svijetu – Ukrajina)
  • uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb d.d.; IBAN: HR0523400091100080340; SWIFT/BIC: PBZGHR2X
  • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6.25 kn, PDV uključen)

Također, možete donirati i raznim organizacijama koje, osim hrane i vode, pomažu i na druge načine pružajući psihološku i medicinsku pomoć te osiguravaju neovisnost medija te pravovremeno i točno izvještavanje o trenutnim događajima.

Najnovije informacije iz minute u minutu možete pratiti na portalu 24sata i 24sata YouTube kanalu. Najnovije vijesti o situaciji u Ukrajini moći ćete čitati i na JoomBoos portalu.

Tvoja reakcija?