Prvi Rat u Ukrajini 133 pregleda 18. ožujka 2022.

Rat u Ukrajini: 'Rusija minimalno napreduje'

Ukrainian Presidential Press Ser/REUTERS

Ruska invazija na Ukrajinu traje već više od tri tjedna, no iako ukrajinski gradovi trpe snažne napade i granatiranja, ruski napredak je minimalan, tvrde Britanci

PRATITE UŽIVO:

8:15 Britansko ministarstvo: 'Rusi su postigli minimalan napredak ovaj tjedan'

Kako piše 24sata, Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva kaže da su ruske snage postigle minimalni napredak ovog tjedna.

U najnovijem priopćenju tvrde da ukrajinske snage oko Kijeva i Mikoljeva nastavljaju s frustracijama Rusa u pokušaju da opkole gradove.

Napominju da su Harkov, Černihiv, Sumi i Mariupolj i dalje okruženi ruskim snagama i da su gradovi pogođeni teškim granatiranjem.

8:05 Zelenskij: "Ukrajina i dalje drži ključna područja, odgovorili smo na svaki ruski napad"

Ukrajina još drži ključna područja zemlje koja Rusija pokušava zauzeti, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij, dok traju višetjedni neprekidni ruski napadi, piše 24sata.

Ukrajinski vojnici odgovorili su na svaki napad ruskih postrojba, rekao je Zelenskij u videoporuci objavljenoj na Telegramu.

7:48 U Lavovu pogođen pogon za održavanje aviona. Za sada nema žrtava

U Lavovu za sada nema prijavljenih žrtava, rekao je gradonačelnik Andrej Sadovij u petak u objavi na Telegramu. Zgrada koju su ruske snage granatirale je pogon za održavanje aviona.

Gradonačelnik je rekao da su aktivni radovi na tvornici ranije zaustavljeni. Dodao je da su spasioci trenutno na licu mjesta, javlja BBC.

7:36 Volonteri se pobrinuli i za kućne ljubimce koji su stigli u Poljsku

Psi, mačke, zamorčići, papige i drugi kućni ljubimci koji stižu na poljsko-ukrajinsku granicu dijele sudbinu svojih vlasnika kojima je hladno, gladni su i dehidrirani. Volonteri se, međutim, pobrinu i za njih, piše 24sata.

Samo u prošlom tjednu granični prijelaz Medyka na jugoistoku Poljske sa svojim vlasnicima prešlo je petstotinjak životinja, rekao je Hini Jan Franke iz njemačkog udruženja za spašavanje životinja koje ondje pomaže.

7:15 Rusi pogodili područje u blizini zračne luke u Lavovu

Gradonačelnik Lavova Andrej Sadovij potvrdio je da su eksplozije koje su se čule jutros pogodile područje u blizini zračne luke u Lavovu. Zračna luka nije pogođena, objavio je na svom Telegram kanalu.

Sadovij je napisao da su ruski projektili pogodili područje u blizini zračne luke u Lavovu.

"Ne mogu još reći točnu adresu, ali definitivno nije zračna luka", rekao je i pozvao ljude da ne dijele fotografije s mjesta događaja.

KAKO VI MOŽETE POMOĆI?

Ono što, u ovom trenutku, svatko od nas može napraviti je donirati novac za hranu, vodu i higijenske potrepštine unesrećenima.

To možete napraviti putem:

  • online uplata na caritas.hr (žurne akcije u svijetu – Ukrajina)
  • uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb d.d.; IBAN: HR0523400091100080340; SWIFT/BIC: PBZGHR2X
  • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6.25 kn, PDV uključen)

Također, možete donirati i raznim organizacijama koje, osim hrane i vode, pomažu i na druge načine pružajući psihološku i medicinsku pomoć te osiguravaju neovisnost medija te pravovremeno i točno izvještavanje o trenutnim događajima.

Najnovije informacije iz minute u minutu možete pratiti na portalu 24sata i 24sata YouTube kanalu. Najnovije vijesti o situaciji u Ukrajini moći ćete čitati i na JoomBoos portalu.

 

Tvoja reakcija?