Prvi Rat u Ukrajini 204 pregleda 09. ožujka 2022.

Rat: Uskoro novi pregovori, Rusija pred bankrotom

Reuters/Pixsell

Danas je četrnaesti dan ruske invazije na Ukrajinu koji bi mogao proći u znaku velikog napada na Kijev. Također, sve više svjetskih brendova 'odlazi' iz Rusije, a Rusija se nalazi pred bankrotom

PRATITE UŽIVO:

8:55 U Mariupolju je apokaliptično stanje, Ukrajinci odbili ruske vojne snage na ulazu u Harkiv

Ukrajinske su snage odbile u utorak pokušaj ulaska ruske vojske u Harkiv te preduhitrile plan ruskih snaga da spuste 120 svojih padobranaca u blizini granice, rekao je ukrajinski regionalni guverner Oleg Sinekubov.

Kako piše 24sata, Ukrajina je optužila ruske snage za granatiranje druge evakuacijske rute, one iz Mariupolja, obalnog grada na jugu.

Nakon više od tjedan dana bombardiranja toga grada, stanovnici su ostali su bez struje, grijanja, hrane i pitke vode, priopćio je Međunarodni odbor Crvenog križa.

"Stanje u Mariupolju je apokaliptično", rekao je glasnogovornik Crvenog križa Ewan Watson, prenosi Reuters.

Mnogi su stanovnici Mariupolja u utorak pokušali pobjeći sigurnim koridorom, no ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su ruske snage prekršile primirje i granatirale koridor.

8:10 Ukrajinska vojska: "Čvrsto držimo položaje kod Kijeva, odbijamo neprijateljsku ofenzivu"

Glavni stožer Oružanih snaga Ukrajine priopćio je da njihove kijevske trupe odbijaju neprijateljsku ofenzivu, nanose im štetu i čvrsto drže svoje položaje, piše 24sata.

U priopćenju se dodaje da ruska vojska zbog brojnih žrtava nastavlja provoditi tajnu mobilizaciju pod krinkom održavanja kampova za obuku, a također intenzivira napore za regrutiranje dobrovoljaca, piše BBC.

Ruska vojska nije javno komentirala izvješće koje nije neovisno provjereno. BBC dodaje da je ruski predsjednik Vladimir Putin obećao da ročnici neće biti poslani u Ukrajinu.

U svom prethodnom priopćenju objavljenom sinoć ukrajinska vojska je rekla da je ruska ofenziva usporila u posljednja 24 sata.

7:51 Novi pregovori bit će u Turskoj! U Antalyju stižu Lavrov i Kuleba

Kako piše 24sata, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov i njegov ukrajinski kolega Dmitri Kuleba sastat će se u Turskoj, potvrdilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova. To će biti prvi susret njih dvojice od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače. Do sada je objavljeno da će se sastanak održati 10. ožujka.

7:41 Britansko ministarstvo obrane: "Rusi se ne uspijevaju probiti na sjever Kijeva"

Britansko ministarstvo obrane kaže da, iako se borbe nastavljaju u blizini Kijeva, ruske snage ne uspijevaju napraviti nikakav ozbiljan proboj na sjever, piše 24sata.

Međutim, napominju da su gradovi Harkov (na njegovoj istočnoj granici s Rusijom), Černihiv (na sjeveru), Sumi (zapadno od Harkova) i južni lučki grad Mariupolj i dalje pod teškim granatiranjem.

Ukrajina ipak možda uživa određenu dominaciju u zraku, a Ministarstvo obrane kaže da je postigla uspjeh protiv ruskih borbenih zrakoplova, što ih je spriječilo da ostvare kontrolu nad zračnim prostorom iznad Ukrajine.

7:20 Rusija pred bankrotom! Fitch im kreditni rejting stavio u 'smeće'

Rejting agencija Fitch snizila je Rusiji kreditni rejting s ocjene B na C i stavila ga u takozvani status 'smeća', piše Reuters i dodaje kako je Rusiji izvjesno da će bankrotirati.

Rusija je pod žestokim gospodarskim, političkim i ekonomskim sankcijama zapadnih zemalja nakon invazije na Ukrajinu. Velike strane kompanije suspendiraju svoje poslovanje i odlaze iz Rusije koja sad više neće moći plaćati svoje obveze.

5:40 Sirene u Kijevu, eksplozije u Sumiju

Nešto iza 5 ujutro po hrvatskom vremenu oglasile su se sirene upozoravajući stanovnike na mogući zračni napad. Novinar BuzzFeeda tvrdi da je čuo seriju glasnih eksplozija. Ipak, ukrajinski mediji to nisu potvrdili. Sirene su se čule u Kijevu, Černihivu, Lubniju, Poltavi i Vasilkivu, prenosi BBC.

Načelnik vojne uprave Sumija, Dmitro Živitski kazao je da je jedan čovjek poginuo, a 14 ih ozlijeđeno u napadu na okrug Ohtir. Meta su bile željeznička postava, zgrade lokalnih vlasti i trgovine. U tom bi gradu, kao i u Kijevu, Harkivu i Mariupolju u srijedu trebala krenuti evakuacija ranije dogovorenim humanitarnim koridorima prema zapadu.

KAKO MOŽETE POMOĆI?

Ono što, u ovom trenutku, svatko od nas može napraviti je donirati novac za hranu, vodu i higijenske potrepštine unesrećenima.

To možete napraviti putem:

  • online uplata na caritas.hr (žurne akcije u svijetu – Ukrajina)
  • uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb d.d.; IBAN: HR0523400091100080340; SWIFT/BIC: PBZGHR2X
  • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6.25 kn, PDV uključen)

Također, možete donirati i raznim organizacijama koje, osim hrane i vode, pomažu i na druge načine pružajući psihološku i medicinsku pomoć te osiguravaju neovisnost medija te pravovremeno i točno izvještavanje o trenutnim događajima.

Najnovije informacije iz minute u minutu možete pratiti na portalu 24sata i 24sata YouTube kanalu. Najnovije vijesti o situaciji u Ukrajini moći ćete čitati i na JoomBoos portalu.

 

Tvoja reakcija?