Pitu sa sirom svi volimo, stoga vam donosimo recept za ovaj desert koji nas vraća u djetinjstvo. U slast!
SASTOJCI
- brašno 350 g
- maslac 100 g
- svinjska mast 25 g
- šećer 150 g
- žumanjak 2 kom
- kajmak 2 žlica
- prašak za pecivo 1 kom
- limunova korica 1 kom
- svježi sir 500 g
- šećer 130 g
- vanilin šećer 1 kom
- bjelanjak 2 kom
POSTUPAK
- Zamijesi tijesto. Brašno i prašak za pecivo prosij u veću posudu, ubaci šećer, pa dodaj maslac i mast i trljaj prstima kako bi se brašno pomiješalo maslacem i stvorilo mrvice. Dodaj ostale sastojke i mijesi dok ne dobijete glatko tijesto s kojim je lako rukovati.
- Tijesto podijeli na 2 dijela i drži u hladnjaku par minuta, odnosno dok ne smiksaš kremu.
- Bjelanjke izmiksaj u čvrst snijeg. Zatim miksaj šećere sa sirom minutu. Siru dodaj bjelanjke i lagano miksaj dok se krema ne sjedini i ne postane sjajna i glatka.
- Tijesto izvadi iz hladnjaka. Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva.
- Radnu površinu dobro pobrašni, pa razvaljaj prvu polovicu tijesta u dimenzijama tepsije (tepsiju namasti i pobrašni, moja je bila 20 x 35cm ako se ne varam). Lagano, uz pomoć oklagije, prebaci tijesto u tepsiju i malo izbockaj vilicom. Izlij kremu preko tijesta i lagano poravnaj. Isto napravi s drugom polovicom pa prebaci preko kreme. Lagano poravnaj, izbockaj tijesto villicom na par mjesta.
- Peci 30-40 minuta, odnosno dok gornja kora ne posmeđi. Pusti da se skroz ohladi prije rezanja, kako se kolač ne bi mrvio.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.