Prvi 5288 pregleda 21. srpnja 2025.

Recept za tursku tjesteninu koja je zaludjela internet

Gourministeriet/Pinterest

Popularna turska delicija – manti – stiže u jednostavnoj verziji bez razvlačenja tijesta. Priprema traje samo pola sata, a rezultat je neodoljivo ukusan! Recept za tursku tjesteninu koristi osnovne sastojke: mljevenu junetinu, luk, jogurt, tjesteninu i nekoliko začina. Sve se priprema u jednoj tavi i loncu. Za autentičniji okus, možeš zamijeniti rajčicu turskom paprikom, dodati sušenu mentu, sumak ili koristiti punomasni jogurt.

SASTOJCI

  • grčki jogurt 1 šalica
  • češnjak 3 režanj
  • sol 2 žličica
  • maslac 4 žlica
  • koncentrat rajčice 1 žlica
  • chili pahuljice 1 žličica
  • mljeveno meso - janjetina 450 g
  • luk 0,50 šalica
  • svježe mljeveni crni papar 1 žličica
  • conchiglie (tjestenina u obliku školjkica) 450 g
  • svježi peršin 0,50 šalica

 | Autor: Ivica Galovic/PIXSELL, Canva Ivica Galovic/PIXSELL, Canva

POSTUPAK

  1. U manjoj zdjeli pomiješaj jogurt, naribani češnjak i ½ žličice soli dok se ne sjedini. Ostavi sa strane, piše miss7
  2. U velikoj tavi na srednjoj vatri rastopi maslac. Kad se rastopi, dodaj koncentrat rajčice i chili pahuljice te dobro promiješaj. Kuhaj uz često miješanje dok se pasta ne počne lijepiti za dno tave, a maslac poprimi crvenkastu boju - otprilike 2 minute.
  3. Umak prebaci u manju zdjelu. Tavu pažljivo obriši papirnatim ručnikom - ne mora biti savršeno čista. Vrati tavu na srednje jaku vatru i dodaj mljeveno meso i sitno nasjeckani luk.
  4. Začini s 1 i ½ žličice soli i paprom. Kuhaj uz miješanje i razbijanje mesa špatulom dok ne izgubi rozu boju i postane lagano hrskavo - oko 10 minuta. Dok se meso kuha, u velikom loncu zakuhaj vodu.
  5. Kad proključa, obilno posoli i skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente. Ocijedi je u cjedilu.
  6. Podijeli tjesteninu na tanjure. Preko svake porcije dodaj umak od jogurta, zatim meso, pa obilno prelij maslacem s rajčicom.
  7. Na kraju pospi nasjeckanim svježim peršinom i odmah posluži.

  8.  

Tvoja reakcija?