Popularna turska delicija – manti – stiže u jednostavnoj verziji bez razvlačenja tijesta. Priprema traje samo pola sata, a rezultat je neodoljivo ukusan! Recept za tursku tjesteninu koristi osnovne sastojke: mljevenu junetinu, luk, jogurt, tjesteninu i nekoliko začina. Sve se priprema u jednoj tavi i loncu. Za autentičniji okus, možeš zamijeniti rajčicu turskom paprikom, dodati sušenu mentu, sumak ili koristiti punomasni jogurt.
SASTOJCI
- grčki jogurt 1 šalica
- češnjak 3 režanj
- sol 2 žličica
- maslac 4 žlica
- koncentrat rajčice 1 žlica
- chili pahuljice 1 žličica
- mljeveno meso - janjetina 450 g
- luk 0,50 šalica
- svježe mljeveni crni papar 1 žličica
- conchiglie (tjestenina u obliku školjkica) 450 g
- svježi peršin 0,50 šalica
POSTUPAK
- U manjoj zdjeli pomiješaj jogurt, naribani češnjak i ½ žličice soli dok se ne sjedini. Ostavi sa strane, piše miss7.
- U velikoj tavi na srednjoj vatri rastopi maslac. Kad se rastopi, dodaj koncentrat rajčice i chili pahuljice te dobro promiješaj. Kuhaj uz često miješanje dok se pasta ne počne lijepiti za dno tave, a maslac poprimi crvenkastu boju - otprilike 2 minute.
- Umak prebaci u manju zdjelu. Tavu pažljivo obriši papirnatim ručnikom - ne mora biti savršeno čista. Vrati tavu na srednje jaku vatru i dodaj mljeveno meso i sitno nasjeckani luk.
- Začini s 1 i ½ žličice soli i paprom. Kuhaj uz miješanje i razbijanje mesa špatulom dok ne izgubi rozu boju i postane lagano hrskavo - oko 10 minuta. Dok se meso kuha, u velikom loncu zakuhaj vodu.
- Kad proključa, obilno posoli i skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente. Ocijedi je u cjedilu.
- Podijeli tjesteninu na tanjure. Preko svake porcije dodaj umak od jogurta, zatim meso, pa obilno prelij maslacem s rajčicom.
- Na kraju pospi nasjeckanim svježim peršinom i odmah posluži.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.