Prvi 683 pregleda 11. studenoga 2025.

Recept za uživanje: Kremasta tjestenina s gljivama

Youtube/canva

Brza i ukusna kremasta tjestenina s gljivama savršena za svaki dan. Gljive možeš kombinirati po želji, a pancetu izostaviti za vegetarijansku verziju. Za puniji dojam možeš poslužiti s timijanom, vlascem i čašom bijelog vina. Dobar tek! :)

SASTOJCI:

  • testenina 450 g
  • maslac 1 žlica
  • šampinjoni 400 g
  • panceta 100 g
  • luk 1 kom
  • češnjak 2 režanja
  • bijelo vino 250 ml
  • kiselo vrhnje 4 žlica
  • parmezan 40 g
  • listići svježeg peršina 2 žlica
  • sol
  • svježe mljeveni crni papar

 | Autor: Youtube/canva Youtube/canva

POSTUPAK:

  1. Tjesteninu skuhaj al dente, prema uputama na pakiranju. 
  2. Otopi maslac u tavi na srednje jakoj vatri.
  3. Dodaj nasjeckani luk, a nakon 2 minute i protisnuti češnjak.
  4. Dinstaj i povremeno promiješaj. Dodaj sitno sjeckanu slaninu.
  5. Kada se luk zastakli, a panceta pusti masnoću, dodaj gljive koje si očistila i narezala na ploške. Prži 10-ak minuta dok tekućina ne ispari, a gljive ne omekšaju, piše miss7.
  6. Ulij vino i kuhaj dok alkohol ne ispari. Kad ispari, dobro promiješaj pa makni s vatre.
  7. Posoli i popapri prema ukusu.
  8. Dodaj skuhanu tjesteninu i nekoliko žlica vode u kojoj se kuhala, vrhnje, sitno ribani parmezan i dvije žlice nasjeckanog peršina.
  9. Sve polako promiješaj i, prema potrebi, dodaj još soli.
  10. Makni s vatre i posluži toplo s još malo parmezana. 


 

Tvoja reakcija?