Prvi 253 pregleda 26. srpnja 2025.

Savršena kremasta tjestenina s burratom

Jernej Kitchen/Pinterest/Screenshot

Isprobajte već danas ovaj ukusan i jednostavan recept za tjesteninu s rajčicama. Priprema se s nježno kuhanim savršeno zrelim sezonskim rajčicama i hladnom, kremastom burratom. Recept će vas sigurno oduševiti!

SASTOJCI

  • špageti 340 g
  • maslinovo ulje 2 žlica
  • ljutika 1 kom
  • sol 1,50 žličica
  • cherry rajčice 900 g
  • češnjak 3 režanj
  • mljevena paprika - slatka 0,25 žličica
  • maslac 0,25 šalica
  • parmezan 30 g
  • burrata 250 g
  • origano - svježi

 | Autor: Ivica Galovic/PIXSELL, Canva Ivica Galovic/PIXSELL, Canva

POSTUPAK

  1. U velikom loncu zakuhaj obilnu količinu posoljene vode. Kuhaj u loncu špagete 2 minute kraće nego što piše na pakiranju. Ocijedi špagete i pusti da se prosuše, piše miss7
  2. Sačuvaj oko 1/2 šalice vode od kuhanja tjestenine. U međuvremenu, zagrij ulje u velikoj tavi na srednjoj vatri. Dodaj ljutiku i 1/2 žličice soli te kuhaj, često miješajući, dok ne omekša i lagano posmeđi, oko 4 minute.
  3. Dodaj rajčice, češnjak i usitnjene čili papričice pa kuhaj, povremeno miješajući, dok rajčice ne puknu i tekućina ne počne zgušnjavati, otprilike 12 minuta. Makni s vatre. Prebaci 4 šalice smjese od rajčice u blender; ostatak ostavi u tavi.
  4. Poklopi blender, ali ukloni središnji dio poklopca kako bi para mogla izlaziti. Prekrij otvor blendera čistim ručnikom i miksajte dok ne dobijete glatki umak, otprilike 30 sekundi.
  5. Vrati umak od rajčice natrag u tavu s preostalom smjesom i umiješaj preostalu 1 žličicu soli. Dovedi umak od rajčice do laganog vrenja na srednjoj vatri. Dodaj špagete i kuhaj, često miješajući hvataljkama, dok se tjestenina ne obloži umakom, otprilike 2 minute, po potrebi dodajući sačuvanu vodu od kuhanja tjestenine, po 2 žlice odjednom, kako biste razrijedili umak.
  6. Makni s vatre i umiješaj maslac i naribani sir dok se maslac ne rastopi i umak se lagano ne zgusne. Rasporedi tjesteninu ravnomjerno u tanjure. Burratu natrgaj na komade i rasporedi po posudama za posluživanje.
  7. Ukrasi svježim listićima origana i dodatnim papričicama.


 

Tvoja reakcija?