Prvi Recepti 11272 pregleda 30. ožujka 2025.

Savršena limoncello torta za još slađi vikend

pinterest

Ova mekana, sočna i osvježavajuća limoncello torta vikend će učiniti još ljepšim. U slast!

BISKVIT

SASTOJCI

  • jaje 8 kom
  • šećer 1 šalica
  • mlijeko 65 ml
  • rastopljeni maslac 65 ml
  • ekstrakt vanilije 1 žličica
  • limunova korica 1 žličica
  • oštro brašno 1,50 šalica
  • prašak za pecivo 2 žličica
  • sol 0,25 žličica
  • limoncello 0,33 šalica

LIMONCELLO SIRUP

SASTOJCI

  • voda 0,50 šalica
  • šećer 0,25 šalica
  • limoncello 0,33 šalica

FROSTING

SASTOJCI

  • krem sir 450 g
  • šećer u prahu 1 šalica
  • ekstrakt vanilije 1 žličica
  • limoncello 1 žlica
  • mascarpone 450 g
  • slatko vrhnje 0,50 šalica
  • limunova korica 1 žličica
  • curd od limuna 0,50 šalica

 | Autor: canva canva

POSTUPAK

  1. Pećnicu zagrij na 175 stupnjeva. Dno 2 jednaka okrugla kalupa za torte (promjera oko 23 cm) obloži papirom za pečenje. Ako imaš samo 1 kalup biskvit ćeš peći u 2 serije, piše miss7.
  2. Kreni s pripremom biskvita: razdvoji jaja - bjelanjke stavi u 1, a žumanjke u drugu zdjelu.
  3. Bjelanjke kreni miksati ručnim ili samostojećim mikserom na srednjoj brzini. Kada se dobro zapjeni, malo po malo dodaj 1/2 šalice šećera. Nastavi miksati jakom brzinom dok ne dobiješ čvrsti snijeg. Stavi sa strane.
  4. U drugoj zdjeli u žumanjke dodaj ostatak šećera, 1/2 šalice i dobro izmiksaj dok ne dobiješ blijedu, pjenastu smjesu.
  5. U trećoj, manjoj zdjeli pomiješaj mlijeko, rastopljeni maslac, ekstrakt vanilije i limunovu koricu. Stavi sa strane.
  6. Silikonskom špatulom lagano i pažljivo umiješaj snijeg od bjelanjaka u izmiksane žumanjke.
  7. Prosij brašno, prašak za pecivo i sol na smjesu od jaja i lagano umiješaj. Dodaj mješavinu rastopljenog maslaca, mlijeka, ekstrakta vanilije i limunove korice i također lagano i pažljivo umiješaj.
  8. Pola tijesta ulij u jedan, a pola u drugi kalup. Peci 20-25 minuta, odnosno dok biskvit ne dobije zlaćanu boju, a čačkalica zabodena u sredinu biskita ne izađe čista.
  9. Ohladi biskvite. Dok se biskviti hlade kreni s pripremom limoncello sirupa i frostinga.
  10. Za limoncello sirup zagrijavaj šećer i vodu u manjoj posudi dok se šećer potpuno nerastopi. Dodaj limoncello, promiješaj, makni s vatre i stavi sa strane da se ohladi.
  11. Izmiksaj krem sir i šećer u prahu, dodaj limunovu koricu, ekstrakt vanilije i limoncello. Ponovno sve izmiksaj.
  12. Dodaj mascarpone - izmiksaj sve skupa oko 30 sekundi.
  13. U drugoj zdjeli izmiksaj dobro ohlađeno slatko vrhnje u čvrst šlag. Uz pomoć silikonske špatule umiješaj šlag u kremu od sira.
  14. Počni slaganje torte: Svaki biskvit razreži na 2 dijela. i premaži limoncello sirupom.
  15. Svaki sloj biskvite premaži kremom i slaži biskvite jedan na drugi. Kad složiš tortu do kraja, premaži je cijelu frostingom te po vrhu pokapaj curdom od limuna.

Tvoja reakcija?