Ova mekana, sočna i osvježavajuća limoncello torta vikend će učiniti još ljepšim. U slast!
BISKVIT
SASTOJCI
- jaje 8 kom
- šećer 1 šalica
- mlijeko 65 ml
- rastopljeni maslac 65 ml
- ekstrakt vanilije 1 žličica
- limunova korica 1 žličica
- oštro brašno 1,50 šalica
- prašak za pecivo 2 žličica
- sol 0,25 žličica
- limoncello 0,33 šalica
LIMONCELLO SIRUP
SASTOJCI
- voda 0,50 šalica
- šećer 0,25 šalica
- limoncello 0,33 šalica
FROSTING
SASTOJCI
- krem sir 450 g
- šećer u prahu 1 šalica
- ekstrakt vanilije 1 žličica
- limoncello 1 žlica
- mascarpone 450 g
- slatko vrhnje 0,50 šalica
- limunova korica 1 žličica
- curd od limuna 0,50 šalica
POSTUPAK
- Pećnicu zagrij na 175 stupnjeva. Dno 2 jednaka okrugla kalupa za torte (promjera oko 23 cm) obloži papirom za pečenje. Ako imaš samo 1 kalup biskvit ćeš peći u 2 serije, piše miss7.
- Kreni s pripremom biskvita: razdvoji jaja - bjelanjke stavi u 1, a žumanjke u drugu zdjelu.
- Bjelanjke kreni miksati ručnim ili samostojećim mikserom na srednjoj brzini. Kada se dobro zapjeni, malo po malo dodaj 1/2 šalice šećera. Nastavi miksati jakom brzinom dok ne dobiješ čvrsti snijeg. Stavi sa strane.
- U drugoj zdjeli u žumanjke dodaj ostatak šećera, 1/2 šalice i dobro izmiksaj dok ne dobiješ blijedu, pjenastu smjesu.
- U trećoj, manjoj zdjeli pomiješaj mlijeko, rastopljeni maslac, ekstrakt vanilije i limunovu koricu. Stavi sa strane.
- Silikonskom špatulom lagano i pažljivo umiješaj snijeg od bjelanjaka u izmiksane žumanjke.
- Prosij brašno, prašak za pecivo i sol na smjesu od jaja i lagano umiješaj. Dodaj mješavinu rastopljenog maslaca, mlijeka, ekstrakta vanilije i limunove korice i također lagano i pažljivo umiješaj.
- Pola tijesta ulij u jedan, a pola u drugi kalup. Peci 20-25 minuta, odnosno dok biskvit ne dobije zlaćanu boju, a čačkalica zabodena u sredinu biskita ne izađe čista.
- Ohladi biskvite. Dok se biskviti hlade kreni s pripremom limoncello sirupa i frostinga.
- Za limoncello sirup zagrijavaj šećer i vodu u manjoj posudi dok se šećer potpuno nerastopi. Dodaj limoncello, promiješaj, makni s vatre i stavi sa strane da se ohladi.
- Izmiksaj krem sir i šećer u prahu, dodaj limunovu koricu, ekstrakt vanilije i limoncello. Ponovno sve izmiksaj.
- Dodaj mascarpone - izmiksaj sve skupa oko 30 sekundi.
- U drugoj zdjeli izmiksaj dobro ohlađeno slatko vrhnje u čvrst šlag. Uz pomoć silikonske špatule umiješaj šlag u kremu od sira.
- Počni slaganje torte: Svaki biskvit razreži na 2 dijela. i premaži limoncello sirupom.
- Svaki sloj biskvite premaži kremom i slaži biskvite jedan na drugi. Kad složiš tortu do kraja, premaži je cijelu frostingom te po vrhu pokapaj curdom od limuna.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.