Ruže, kardamom, pistacije i šafran… Ovi cupcakesi, inspirirani legendarnom perzijskom ljubavnom tortom, nisu samo prava poslastica za oči, već i eksplozija mirisa i okusa
Prema legendi, perzijsku ljubavnu tortu je mlada ljepotica iz drevne Perzije ispekla kako bi osvojila srce princa. Završetak priče ovisi o pripovjedaču — u nekim verzijama ljubav procvjeta, u drugima krene neočekivanim putem.
Ono što je zajedničko svim pričama je kolač bogat aromama: ružina vodica, kardamom, limun, bademi i pistacije stvaraju desert koji priziva slike raskošnih perzijskih vrtova.
SASTOJCI
- maslac 6 žlica
- šećer 0,75 šalica
- jaje 4 kom
- ulje od repice 3 žlica
- ružina vodica 2 žlica
- sok od limuna 2 žličica
- limunova korica 2 žličica
- ekstrakt vanilije 0,50 žličica
- brašno 1 šalica
- bademovo brašno 0,50 šalica
- prašak za pecivo 1 žličica
- kardamom 1 žličica
- sol 0,50 žličica
POSTUPAK
- Zagrij pećnicu na 175 °C, piše miss7.
- Obloži kalup za 12 muffina papirnatim košaricama.
- U zdjeli pomiješaj omekšali maslac i šećer, pa ih električnim mikserom izradi dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla.
- Dodaj jaja i miksaj na niskoj brzini dok smjesa ne postane glatka.
- Umiješaj ulje, ružinu vodicu, limunov sok i koricu limuna te vaniliju i miksaj na niskoj brzini dok se sastojci ne sjedine. Stavi sa strane.
- U drugoj zdjeli pomiješaj glatko brašno, bademovo brašno, prašak za pecivo, kardamom i sol.
- Postupno dodaj suhe sastojke u smjesu s maslacem i jajima, lagano miješajući dok se sve ne poveže. Nemoj previše miješati.
- Ravnomjerno raspodijeli smjesu u 12 kalupića.
- Peci 20 do 25 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Izvadi iz pećnice i ostavi 5 minuta da se hlade u kalupu, zatim ih prebaci na rešetku da se potpuno ohlade.
GLAZURA
SASTOJCI
- šafran - niti 0,25 prstohvat
- voda 1 žlica
- šećer u prahu 0,75 šalica
- sok od limuna 1 žličica
POSTUPAK
- Dok se cupcakes hlade, pripremi glazuru. Zgnječi šafranove niti između prstiju i stavi ih u zdjelicu s toplom vodom. Promiješaj, pokrij i ostavi da se natapaju 10 minuta.
- U drugoj zdjeli pomiješaj šećer u prahu, šafranovu vodu i limunov sok. Miješaj dok ne dobiješ glatku glazuru koja lagano curi s žlice. Ako je pregusta, dodaj žličicu vode.
- Glazuru prelij preko ohlađenih cupcakesa.
POSIP
SASTOJCI
- pistacije 1,50 žlica
- sušeni cvjetovi ruže 1 žlica
POSTUPAK
- Na vrh svakog cupcakesa dodaj sjeckane pistacije i latice ruže. Posluži.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.