Prvi 89 pregleda 18. travnja 2025.

Slatka bajka: Cupcakesi inspirirani perzijskom tortom

canva

Ruže, kardamom, pistacije i šafran… Ovi cupcakesi, inspirirani legendarnom perzijskom ljubavnom tortom, nisu samo prava poslastica za oči, već i eksplozija mirisa i okusa

Prema legendi, perzijsku ljubavnu tortu je mlada ljepotica iz drevne Perzije ispekla kako bi osvojila srce princa. Završetak priče ovisi o pripovjedaču — u nekim verzijama ljubav procvjeta, u drugima krene neočekivanim putem.

Ono što je zajedničko svim pričama je kolač bogat aromama: ružina vodica, kardamom, limun, bademi i pistacije stvaraju desert koji priziva slike raskošnih perzijskih vrtova.

SASTOJCI

  • maslac 6 žlica
  • šećer 0,75 šalica
  • jaje 4 kom
  • ulje od repice 3 žlica
  • ružina vodica 2 žlica
  • sok od limuna 2 žličica
  • limunova korica 2 žličica
  • ekstrakt vanilije 0,50 žličica
  • brašno 1 šalica
  • bademovo brašno 0,50 šalica
  • prašak za pecivo 1 žličica
  • kardamom 1 žličica
  • sol 0,50 žličica

POSTUPAK

  1. Zagrij pećnicu na 175 °C, piše miss7.
  2. Obloži kalup za 12 muffina papirnatim košaricama.
  3. U zdjeli pomiješaj omekšali maslac i šećer, pa ih električnim mikserom izradi dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla.
  4. Dodaj jaja i miksaj na niskoj brzini dok smjesa ne postane glatka.
  5. Umiješaj ulje, ružinu vodicu, limunov sok i koricu limuna te vaniliju i miksaj na niskoj brzini dok se sastojci ne sjedine. Stavi sa strane.
  6. U drugoj zdjeli pomiješaj glatko brašno, bademovo brašno, prašak za pecivo, kardamom i sol.
  7. Postupno dodaj suhe sastojke u smjesu s maslacem i jajima, lagano miješajući dok se sve ne poveže. Nemoj previše miješati.
  8. Ravnomjerno raspodijeli smjesu u 12 kalupića.
  9. Peci 20 do 25 minuta, dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Izvadi iz pećnice i ostavi 5 minuta da se hlade u kalupu, zatim ih prebaci na rešetku da se potpuno ohlade.

 | Autor: canva canva

GLAZURA

SASTOJCI

  • šafran - niti 0,25 prstohvat
  • voda 1 žlica
  • šećer u prahu 0,75 šalica
  • sok od limuna 1 žličica

POSTUPAK

  1. Dok se cupcakes hlade, pripremi glazuru. Zgnječi šafranove niti između prstiju i stavi ih u zdjelicu s toplom vodom. Promiješaj, pokrij i ostavi da se natapaju 10 minuta.
  2. U drugoj zdjeli pomiješaj šećer u prahu, šafranovu vodu i limunov sok. Miješaj dok ne dobiješ glatku glazuru koja lagano curi s žlice. Ako je pregusta, dodaj žličicu vode.
  3. Glazuru prelij preko ohlađenih cupcakesa.

POSIP

SASTOJCI

  • pistacije 1,50 žlica
  • sušeni cvjetovi ruže 1 žlica

POSTUPAK

  1. Na vrh svakog cupcakesa dodaj sjeckane pistacije i latice ruže. Posluži.

Tvoja reakcija?