Vrlo bogata i izdašna pita koja osvaja na prvi griz
Sastojci:
- 250 g maslaca
- 350 g glatkog brašna
- 3/4 šalice soli
- 9 žlica vode
- 1 kg pilećih prsa
- timijan
- limun
- 4 lovorova lista
- 35 g maslaca
- 1 luk
- 300 g poriluka
- 1,5 l pilećeg temeljca
- 200 g šunke
- 150 g graška
- 2 žlice peršina
- 80 g glatkog brašna
- 2 žlice vrhnja za kuhanje
- 1 žumanjak
Priprema:
Tijesto: Maslac ohladiti u hladnjaku pa ga izvaditi i narezati na trakice i pomiješati s brašnom; dodati sol i hladnu vodu i mijesiti rukama dok ne dobijete glatko tijesto - kada je gotovo, pospremi ga u hladnjak do trenutka kada ćete pripremati pitu. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva.
Nadjev: Na 20 g maslaca, popržiti pileća prsa. Posoliti ih i dodati luk i timijan i sve zajedno kratko pržiti dok luk ne omekša i piletina dobije lijepu boju i bude pečena. Na preostalom maslacu propirjati poriluk nekoliko minuta, da omekša. Pečenu piletinu malo ohladi pa ju nareži na manje komade.
Piletinu stavi u lonac s narezanom šunkom i zalij temeljcem te kuhaj oko pola sata; pred kraj kuhanja dodaj grašak (da se kuha otprilike 5 -6 minuta) i peršin.
Kada se tekućina smanji na otprilike 600 ml, zagrij malo maslaca/maslinova ulja i poprži brašno te ga zalij s malo temeljca i vrhnja i umuti u lonac s piletinom te pustiti da krčka još par minuta. Makni lonac s vatre pa umiješaj poriluk i sok od limuna.
Izvadi ohlađeno tijesto, prereži ga na dva dijela (jedan manji i jedan veći) i razvuci veći komad u krug promjera 30 cm, tako da prekrije okruglu posudu za pečenje (i rubove). Na donji dio poslaži ravnomjerno pripremljeno meso i povrće i prekrij sve drugim dijelom tijesta te gornji dio premaži žumanjkom (možeš ga pomiješati s malo ulja).
Peci u zagrijanoj pećnici 50-60 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Poslužiti toplo.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.