Prvi 1000 pregleda 05. prosinca 2024.

Sočna i kremasta pita od piletine i poriluka

Canva

Vrlo bogata i izdašna pita koja osvaja na prvi griz

Sastojci:

  • 250 g maslaca
  • 350 g glatkog brašna
  • 3/4 šalice soli
  • 9 žlica vode
  • 1 kg pilećih prsa
  • timijan
  • limun
  • 4 lovorova lista
  • 35 g maslaca
  • 1 luk
  • 300 g poriluka
  • 1,5 l pilećeg temeljca
  • 200 g šunke
  • 150 g graška
  • 2 žlice peršina
  • 80 g glatkog brašna
  • 2 žlice vrhnja za kuhanje
  • 1 žumanjak

Priprema:

Tijesto: Maslac ohladiti u hladnjaku pa ga izvaditi i narezati na trakice i pomiješati s brašnom; dodati sol i hladnu vodu i mijesiti rukama dok ne dobijete glatko tijesto - kada je gotovo, pospremi ga u hladnjak do trenutka kada ćete pripremati pitu. Zagrijati pećnicu na 200 stupnjeva.

Nadjev: Na 20 g maslaca, popržiti pileća prsa. Posoliti ih i dodati luk i timijan i sve zajedno kratko pržiti dok luk ne omekša i piletina dobije lijepu boju i bude pečena. Na preostalom maslacu propirjati poriluk nekoliko minuta, da omekša. Pečenu piletinu malo ohladi pa ju nareži na manje komade.

Piletinu stavi u lonac s narezanom šunkom i zalij temeljcem te kuhaj oko pola sata; pred kraj kuhanja dodaj grašak (da se kuha otprilike 5 -6 minuta) i peršin.

Kada se tekućina smanji na otprilike 600 ml, zagrij malo maslaca/maslinova ulja i poprži brašno te ga zalij s malo temeljca i vrhnja i umuti u lonac s piletinom te pustiti da krčka još par minuta. Makni lonac s vatre pa umiješaj poriluk i sok od limuna.

Izvadi ohlađeno tijesto, prereži ga na dva dijela (jedan manji i jedan veći) i razvuci veći komad u krug promjera 30 cm, tako da prekrije okruglu posudu za pečenje (i rubove). Na donji dio poslaži ravnomjerno pripremljeno meso i povrće i prekrij sve drugim dijelom tijesta te gornji dio premaži žumanjkom (možeš ga pomiješati s malo ulja).

Peci u zagrijanoj pećnici 50-60 minuta, dok ne dobije zlatnu boju. Poslužiti toplo.

 

 

Tvoja reakcija?