Ovaj zanimljiv ljetni desert Amerikanci nazivaju Strawberry-Pretzel Jello Salad, odnosno salata od pereca i želea od jagoda. Mi ćemo ipak ostati pri jednostavnijem nazivu – nazvat ćemo ga kolačem i s guštom ga pojesti! Hrskavi mini slani pereci, slatke jagode i bogata krema od mascarponea stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti!
SASTOJCI
- pereci 2 šalica
- šećer 11 žlica
- šećer 0,25 šalica
- maslac 0,50 šalica
- suncokretovo ulje 2 žlica
- krem sir 250 g
- ekstrakt vanilije 1 žličica
- šlag 250 ml
- želatina od jagode u prahu 180 g
- voda 500 ml jagode 300 g
- kiselo vrhnje 500 g
- pekan orasi 0,25 šalica
POSTUPAK
- 2 žalice zdrobljenih mini pereca pomiješaj sa 6 žlica šećera i 1/2 šalice rastopljenog maslaca. Smjesu utisni na dno namašćenog kalupa dimenzija cca 33x23 cm.
- Koru peci 15 minuta na 175 stupnjeva. Pusti da se potpuno ohladi prije slaganja kolača.
- Napravi kremu od krem sira, 5 žlilca šećera i 1 žličice ekstrakta vanilije. Miksaj na slaboj brzini dok se šećer potpuno ne rastopi. Umiješaj šlag i namaži na podlogu od pereca.
- Napravi žele od jagoda. Umiješaj želatinu i 2 šalice kipuće vode (500 ml) dok se sve ne rastopi, dodaj jagode. Hladi oko 1 sat, dok se djelomično na stvrdne.
- Premaži opreko kreme od krem sira, ohladi minimalno 8 sati da se potpuno stisne.
- Kiselo vrhnje izmiješaj sa 1/4 šalice šećera, premaži preko sloja od jagoda. pospi tostiranim grubo nasjeckanim pekan orasima.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.