Prvi 579 pregleda 15. lipnja 2025.

Spoj slatkog i slanog: Kolač od jagoda i pereca

cuisinecrafted.com/Pinterest

Ovaj zanimljiv ljetni desert Amerikanci nazivaju Strawberry-Pretzel Jello Salad, odnosno salata od pereca i želea od jagoda. Mi ćemo ipak ostati pri jednostavnijem nazivu – nazvat ćemo ga kolačem i s guštom ga pojesti! Hrskavi mini slani pereci, slatke jagode i bogata krema od mascarponea stvaraju kombinaciju kojoj je teško odoljeti!

SASTOJCI

  • pereci 2 šalica
  • šećer 11 žlica
  • šećer 0,25 šalica
  • maslac 0,50 šalica
  • suncokretovo ulje 2 žlica
  • krem sir 250 g
  • ekstrakt vanilije 1 žličica
  • šlag 250 ml
  • želatina od jagode u prahu 180 g
  • voda 500 ml jagode 300 g
  • kiselo vrhnje 500 g
  • pekan orasi 0,25 šalica

 | Autor: canva canva

POSTUPAK

  1. 2 žalice zdrobljenih mini pereca pomiješaj sa 6 žlica šećera i 1/2 šalice rastopljenog maslaca. Smjesu utisni na dno namašćenog kalupa dimenzija cca 33x23 cm.
  2. Koru peci 15 minuta na 175 stupnjeva. Pusti da se potpuno ohladi prije slaganja kolača.
  3. Napravi kremu od krem sira, 5 žlilca šećera i 1 žličice ekstrakta vanilije. Miksaj na slaboj brzini dok se šećer potpuno ne rastopi. Umiješaj šlag i namaži na podlogu od pereca.
  4. Napravi žele od jagoda. Umiješaj želatinu i 2 šalice kipuće vode (500 ml) dok se sve ne rastopi, dodaj jagode. Hladi oko 1 sat, dok se djelomično na stvrdne.
  5. Premaži opreko kreme od krem sira, ohladi minimalno 8 sati da se potpuno stisne.
  6. Kiselo vrhnje izmiješaj sa 1/4 šalice šećera, premaži preko sloja od jagoda. pospi tostiranim grubo nasjeckanim pekan orasima.
     

Tvoja reakcija?