Prvi 818 pregleda 31. prosinca 2018.

Strašne posljedice bacanja petardi

Pixabay

Ako do sada možda niste postali svjesni mogućih posljedica bacanja petardi, nakon ovih primjera trebali bi promijeniti mišljenje.

Ponekad statistički podaci ne dopiru toliko do svjesti zato što ih je teško slikovito predočiti.  Već smo pisali o statističkim podacima koji govore kako od petardi godišnje u Hrvatskoj stradava najmanje 20 ljudi, od toga sedmero djece mlađe od 14 godina, te 5000 pasa koji u svijetu godišnje gine zbog petardi. Ako ti podaci nisu doprijeli do vas, sljedeći slučajevi bi trebali.

Naivno razmišljanje: meni se to ne može dogoditi!

Klinika za dječje bolesti Zagreb ustupila je fotografije strašnih ozljeda nastalih zbog petardi 24 sata kako bi osvjestili kakva je to odgovornost baratati istima. Zbog uznemiravajućeg i nimalo lijepog sadržaja ipak vam dajemo opciju da ne pogledate fotografije, ukoliko to ipak želite učiniti, možete ih vidjeti ovdje. Sve fotografije prikazuju kobne posljedice bezbrižnog bacanja petardi, u ovom slučaju- djece. Drugi put kada si kažete kako su to gluposti i kako se to vama ne može desiti, zapamtite kako su si upravo to rekli i ovi nesretni slučajevi netom prije događaja.

Nije šala

Posljedice petarde koja je `išla po zlu` mogu se očitovati kao opekline visokog stupnja koje rezultiraju oštećenjem živaca, a tako može nastradati bilo koji dio tijela, iako su to najčešće šake, lice i oči. Često rane budu preozbiljne pa dolazi do amputacije, odnosno trajnog gubitka dijela tijela. 

Hoće li...neće? I bum!

Nesreće se najčešće događaju prilikom rukovanja neispravnim petardama. Neko vrijeme nakon paljenja neispravne petarde ne događa se ništa. Tako znatiželjan u čemu je problem, približiš se i gledaš u čemu je problem. Tu te petarda čeka i bum! Jedan tren nepažnje, cijeli život žaljenja. Nikad se ne približavaj petardi koja ne želi ispaliti! 

via GIPHY

Budi odgovoran

Ako već baš moraš bacati petarde, učini to na odgovoran način. Sigurni smo kako ne želiš nositi na duši nečije ili vlastite ozljede, a sve zbog trenutka zabave. Odgovorno znači obavezno, uz pratnju roditelja ili neke odrasle osobe i na prigodnom mjestu. Nikako na ulicama ili bilo gdje gdje ima puno ljudi ili životinja. 

Blagdanski broj JoomBoos Videostar magazina konačno je vani i prepun je ekskluzivnih priča. Uz to, unutra su i blagdanske čestitke na koje možete upisati poruke, želje i pitanja za JoomBoos youtubere i poslati ih za JoomBoos na adresu 24sata, Oreškovićeva 6H/1, 10020 Zagreb, a najkreativnije ćemo nagraditi genijalnim JoomBoos čarapama. Požurite po svoj magazin koji možete naći na svim kioscima! 

 | Autor:

Tvoja reakcija?

1 Komentar/a

Pročitaj sve
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Joomboos.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Joomboos.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mala_loodacha

    ovo je užasno :(