Prvi 1203 pregleda 13. studenoga 2021.

Studija pokazala: Pandemija je utjecala na žensko zdravlje

reuters/pixsell/CANVA

Posljednjih godinu i pol dana, koliko se već nalazimo u pandemiji, zaista je bilo stresno za sve nas. To su primijetili i mnogi znanstvenici koji su odlučili napraviti istraživanje o utjecaju pandemije na zdravlje žena

Stres koji nam je u zadnjih 18 mjeseci uzrokovala pandemija zaista je imao utjecaja na zdravlje svih nas. Kako na ono psihičko, tako i na fizičko. To je potvrdilo i jedno istraživanje u kojemu su istraživači došli do zaključka da je pandemija imala velikog utjecaja na menstrualni ciklus žena, piše Her

U istraživanju znanstvenika sa Trinity Collegea u Dublinu sudjelovalo je 1335 žena u reproduktivnoj dobi. Rezultati su pokazali da je pandemija imala značajan utjecaj na zdravlje žena zbog poremećenog sna i visokih razina stresa koje su kasnije rezultirale poremećenim menstrualnim ciklusima. 

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Više od polovice žena iz ove studije rekle su kako su iskusile značajne promjene u svom menstrualnom ciklusu te da su menstruacije postale puno bolnije i obilnije. Također, 64% žena je primijetilo da su i simptomi PMS-a postali puno intenzivniji. 

"Zaključci ovog istraživanja moraju omogućiti prikladnu medicinsku skrb i psihološku pomoć ženama koje su iskusile ovakve promjene u poremećenom menstrualnom ciklusu koje su povezane s pandemijom", poručila je liječnica Michelle Maher, koja je predvodila ovo istraživanje. 

 | Autor: reuters/pixsell/CANVA reuters/pixsell/CANVA

Jeste li i vi same primijetile neke promjene kod sebe? Izostanak menstruacije, obilnije ili slabije krvarenje, jače bolove? Ako primijetite bilo kakvu, pa i najmanju promjenu, obratite se svom liječniku. On će najbolje znati kako da ovaj problem što prije pokušate riješiti.

Tvoja reakcija?