Prvi 333 pregleda 02. studenoga 2023.

Sukob Izraela i Palestine: Traženje puta prema miru

screenshot/vox/bbc/canva

Napetosti i sukobi između Izraela i Palestine predstavljaju jedan od najdugotrajnijih i najkompleksnijih međunarodnih sukoba u svijetu. Ova regija na Bliskom istoku već desetljećima svjedoči o političkim, teritorijalnim i etničkim sporovima koji su uzrokovali gubitak mnogih života i neprocjenjivu patnju.

Povijest sukoba

Sukob između Izraela i Palestine ima dugu i složenu povijest koja seže desetljećima unatrag. Nakon Prvog svjetskog rata, pod britanskim mandatom, područje Palestine postalo je središte sukoba između židovskih i palestinskih zajednica.

Nakon Drugog svjetskog rata i holokausta, međunarodna zajednica podržala je osnivanje države Izraela 1948. godine, što je izazvalo otpor arapskih zajednica u Palestini. To je dovelo do prvog arapsko-izraelskog rata. Nakon rata, područje Palestine je podijeljeno, a izraelske i palestinske zajednice su ostale u sukobu oko teritorija, prava i suvereniteta.

Tijek sukoba danas

Sukob između Izraela i Palestine nastavlja se i danas, s nizom vojnih sukoba, terorističkih napada i eskalacija nasilja. Sukob je obilježen raznim događajima, uključujući Intifade (palestinske pobune), mirovne pregovore, terorističke napade, izraelske vojne operacije i međunarodne napore za postizanje mira. Ukoliko se priča o snagama koje provde nasilje, treba istaknuti kako sa strane Palestine nasilje provodi ponajviše teroristička organizacija 'Hamas', dok sa strane Izraela to čini sama država svojim vojnim snagama.

@hananyanaftali Hamas is the enemy of the Palestinian people. #FreeGazaFromHamas ♬ original sound - Hananya Naftali

Moguće rješenje

Primarni pristup rješavanju sukoba danas je takozvano 'rješenje dviju država' koje bi uspostavilo Palestinu kao neovisnu državu u Gazi i većem dijelu Zapadne obale, ostavljajući ostatak zemlje Izraelu. Iako je plan o dvjema državama jasan u teoriji, dvije su strane još uvijek duboko podijeljene oko toga kako ga ostvariti u praksi.

@lagitobatbg #gaza #palestine #freedompalestine #savepalestine #freepalestine🇵🇸❤️ #freepalestine ♬ We Will Not Go Down (Song for Gaza) - Michael Heart

Alternativa rješenju s dvije države je 'rješenje s jednom državom', gdje sva zemlja postaje ili jedan veliki Izrael ili jedna velika Palestina. Većina promatrača misli da bi to prouzročilo više problema nego što bi riješilo, ali ovaj ishod s vremenom postaje sve vjerojatniji zbog političkih i demografskih razloga.

Nasilje nikada nije rješenje

Izraelsko-palestinski sukob koji traje desetljećima jasno pokazuje da nasilje nikako nije rješenje. Ovaj dugotrajni i složeni sukob doveo je do tuge, patnje i gubitka na obje strane, a također je produbio podjele i neprijateljstva. Pogled na povijest i sadašnjost ovog sukoba pruža brojne argumente protiv korištenja nasilja kao sredstva za rješavanje sporova, poput gubitka mnogih života, patnje, ekonomskih posljedica, gubitka povjerenja.

Unatoč svim ovim argumentima, pronalaženje trajnog mirnog rješenja za Izraelsko-palestinski sukob nije jednostavan zadatak. Sukobi su duboko ukorijenjeni u povijesti, teritorijalnim sporovima, identitetima i drugim kompleksnim faktorima. No, postoji mnogo primjera iz prošlosti i iz svijeta koji pokazuju da dijalog, pregovori i mirni pregovori moraju biti primarno rješenje, a nasilje, koje bi svatko normalnih i zdravih pogleda na svijet trebao osuditi, nikada ne bi smjelo biti ni opcija.

Tvoja reakcija?