Prvi 877 pregleda 10. listopada 2019.

Sve što moraš znati o štrajku u školama koji je danas počeo

Davor Puklavec/Pixsell

Danas je i službeno počeo štrajk u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj, nakon što je Vlada odbila zahtjeve sindikata za povećanjem koeficijenata plaća prosvjetnim radnicima od šest posto. Ovo je sve što trebate znati o štrajku i o tome zašto se uopće održava.

Razlog štrajka?

 | Autor: Davor Puklavec/Pixsell Davor Puklavec/Pixsell

Razlog zbog kojeg su profesori i prosvjetni radnici u više od tisuću obrazovnih ustanova u Hrvatskoj od danas u štrajku jer je Vlada odbila zahtjev sindikata za povećanje plaća od šest posto. 

"Ustrajnošću i jedinstvom u provedbi štrajka poručit ćemo Vladi RH da mi ne pristajemo na mrvice! Ovim štrajkom čuvamo svoje dostojanstvo i vraćamo dignitet struci koja se i ovakvim, sramotnim ponudama Vlade RH, nastoji još više degradirati" stoji u objavi sindikata, javlja 24sata.

Što znači cirkularni štrajk?

 | Autor: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Što znači da je ovo prvi cirkularni štrajk u Hrvatskoj? To, najjednostavnije rečeno, znači da će danas u štrajku biti cijela Hrvatska, a od sutra će svaki dan sudjelovati po nekoliko županija, objasnio je za HINU predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola, Branimir Mihalinec.

Kako će biti organizirano vrijeme u školama?

 | Autor: Dino Stanin/Pixsell Dino Stanin/Pixsell

Iako se štrajka, učenici ne smiju patiti. Zbog toga je u svim školama organiziran primjereni oblik odgojno-obrazovnog rada s učenicima. Posebno se ovo odnosi na učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole te učenike koji polaze nastavu po posebnom programu.

"Apeliram na roditelje da imaju razumijevanja za učitelje, da prihvate činjenicu da učitelji ne mogu biti najpotplaćenija karika u javnim službama, da pokažu razumijevanje i podrže naš štrajk. Ovo nije borba protiv učenika, ovaj štrajk nije borba protiv roditelja, nego za bolje obrazovanje, za našu budućnosti i budućnost naše djece. Ovaj štrajk prelazi u borbu za dostojanstvo u Republici Hrvatskoj", rekla je Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Plenković tvrdi da mu nije jasno čemu štrajk

 | Autor: Patrik Macek/PIXSELL Patrik Macek/PIXSELL

Premijer Andrej Plenković rekao je kako mu nije jasno čemu štrajk učitelja u mjesecu u kojemu su učitelji i profesori dobili dva posto veću plaću nego mjesec prije.

"Proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja u mandatu ove vlade porastao je za tri milijarde kuna, to je dosta veliki novac, ako je prioritet obrazovna reforma onda ju pratite financijskim sredstvima i to je ono što ova vlada napravila na sve moguće načine", rekao je Plenković, piše 24sata.

Bandić podržava učitelje

 | Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL Dalibor Urukalovic/PIXSELL

O štrajku se oglasio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

"Svi učitelji imaju moju apsolutnu podršku i njima trebamo biti zahvalni. Oni su naš temelj i prioritet. Obrazovanje nam mora biti na prvom mjestu" rekao je na otvorenju školske dvorane u Osnovnoj školi Jabukovac u Zagrebu, javlja 24sata.

Što kažu oni koji štrajkaju?

Na započeti štrajk oglasili su se i profesori. Tako je Tamara Šoić, profesorica i jedna od urednica nastavničkog portala 45minuta.com, napisala za portal srednja.hr pismo povodom početka štrajka u osnovnim i srednjim školama. Pismo je naslovila 'Štrajk za život obrazovanja!', javlja 24sata. Pismo prenosimo u cijelosti.

Dirljivo i moćno pismo profesorice

 | Autor: ILUSTRACIJA/UNSPLASH ILUSTRACIJA/UNSPLASH

U ovoj je zemlji postala tradicija prijetiti štrajkom pa se svađati zašto i za koga štrajkati pa se miriti i na kraju – ne štrajkati.
Ritual je to na koji pristajemo svi. Ili smo barem pristajali do sada. Neki jednostavno zato jer ih nije briga, neki jer su dignuli ruke i od onih koji nas 'brane' i od onih koji nas napadaju. Ukratko – zavladala je apatija.

Ne možemo se dogovoriti oko cifre kojom bi trebalo korigirati naše plaće i to je najlakši način kako nas posvađati. Nabaciš dvije-tri brojke, netko nezadovoljan, netko prezadovoljan i eto ti povoda za sukob. Ali ovaj je put drukčije. Dio smo povijesne školske godine u kojoj je krenula tzv. reforma.

Ukratko, sve što ta reforma nudi, hrpa je novih obveza i omalovažavanje našeg znanja.Uvođenje novogovora, šifriranih ishoda i 'novootkrivenih' aktivnosti učenika, samo su dio plana radnog naziva: Kako nastavnika uvjeriti u njegovu nemoć i neznanje.
Prestrašen nastavnik, dobar je nastavnik!

Posjeti mlađahnih savjetnika koji nastavnicima s 20 i više godina staža tumače kako 'po novom' moraju raditi i što je sve u njihovu radu krenulo po zlu – nije ništa drugo do pljuska našem znanju i iskustvu.

U stvarnosti ova reforma izgleda ponešto drukčije. Konkretno, u srednjim strukovnim školama u koje frontalna provedba ulazi samo iz Hrvatskoga, stranog jezika i Matematike, od pustih obećanja i zavaravanja javnosti bajkama o nekakvim nastavnim pomagalima – učenici uglavnom imaju samo nastavnika. Postoje digitalni sadržaji. O da! Ali ne postoje tableti. U srednjim školama neće ih niti biti. Dobit će ih nastavnici. Jednog dana. Možda.

Pa ćemo valjda učenicima prepričavati i dočaravati što vidimo na laptopu koji nam je MZO dobrohotno dao. Kao da je ikada bio problem u nama! Pa teglimo i nosimo vlastita računala, kupujemo oduvijek sav mogući pribor koji nam škole ne daju, a MZO se slavodobitno hvali nečim što mi odavno imamo i koristimo.

U nekim su školama učionice nalik na 21. stoljeće, a u nekima nalik na 18. stoljeće. Ovisno o Osnivaču.
Ali ministrica i svita ne haju za Osnivača već guraju reformu u razrede s raspadnutim klupama, parketima, zidovima, a ako slučajno netko prigovori – uvijek mogu okriviti Osnivača. Nabacivanje loptice krivnje, također je jedan od uvježbanih rituala, a učenici i nastavnici su ti koji se trebaju znati nositi s tuđom krivnjom i odgovornošću.

E pa zbog svega ovoga ću štrajkati. Jer me više nije briga tko je trebao kupiti nove klupe mojim učenicima, nije me briga zbog koje točno osobe moji učenici podmeću šperploču ispod papira na kojem pišu provjeru znanja, nije me briga tko je točno kriv za gnjile parkete mog razreda, udžbenike koji kasne, neopremljenost knjižnica novom literaturom… Ne zanima me tko je osmislio uvođenje novih pojmova i metoda koje je nemoguće u praksi provesti i realizirati.

Ne zanima me čak ni tko je za svu ovu lakrdiju dobio nekakav novac. Neka im ga, pretpostavljam da je neopisivo zadovoljstvo trošiti nešto zarađeno na prodavanju magle i laži. Da je mene ili bilo kojeg nastavnika iz hrvatskih učionica ikad zanimao novac, ne bi bili tu gdje smo sada. U razredima.

Jednako tako, ministricu istinski ne zanima naš položaj i dostojanstvo. Iskoristiti gotovo čitav mandat, a ne učiniti ništa za nastavnike – veliko je umijeće. Gotovo dar. Kada bi ikakav interes postojao, 17. rujna 2019. ista ta ministrica udostojila bi se primiti nastavnike koji traže zaštitu vlastitoga položaja. Neometan rad. Zaštitu. Ali lakše je pričati o zabrinutosti i brizi nego nešto konkretno učiniti.

I sada tu reformu za koju su novce razdijelili jednakiji, trebamo odraditi mi, nastavnici – najlošije plaćeni službenici s visokom stručnom spremom u RH. E pa neće ići!

Omalovažavaju nas i s 2 i 6%
Omalovažavaju nas jer mogu.
Omalovažavaju nas jer misle da smo nejedinstveni i povodljivi.
Omalovažavaju nas jer misle da smo bojažljiva bića.

E pa nismo!

Ovo nije štrajk za veće plaće. Nije nikad ni bio.
Ovo je štrajk kojim želimo pokazati da nam je još uvijek stalo do svega onoga o čemu naša Vlada i resorno ministarstvo vole tako deklarativno propovijedati.

Ovo je štrajk kojim želimo ukazati na sve probleme s kojima se suočavamo svakodnevno, a koji proizlaze isključivo iz omalovažavajućeg odnosa vlasti prema nama.
Ovo je ŠTRAJK ZA ŽIVOT OBRAZOVANJA, štrajk za dostojanstvo nas, učitelja i nastavnika bez kojih ova zemlja ne može.
A kada javnost po tko zna koji put uzme blato pa nas krene gađati, neka prije toga pogleda oko sebe i zapita se jesu li za urušavanje svima nama dobro poznanih vrijednosti, krivi baš nastavnici. Mislim da je odgovor na pitanje – jednostavan.

 

Sindikati će u 12:00 održati konferenciju za novinare. Sve o štrajku u školama pratite i na 24sata.

 

Krenule su prijave za prvi hrvatski hip hop talent show - Rap Camp. Prijavi se i postani rap zvijezda, od rime napravi ime i osvoji ugovor u vrijednosti od 100.000 kuna. Požuri, jer prijave traju do 14. listopada.

 | Autor:

Tvoja reakcija?