U pripremi recepta za ovu ukusnu, slasnu i sočnu mesnu štrucu ćete uživati! Ukusna talijanska mesna štruca, koja spaja dvije vrste mljevenog mesa (svinjetina i govedina), ali i obilje sira te svježi bosiljak koji joj daje dašak Italije, odnosno slasnog Mediterana će oduševiti vaša nepca. Uživajte u pripremi!
SASTOJCI
- maslinovo ulje 4 žlica
- luk 1,50 kom
- češnjak 12 režanj
- sol 2,25 žličica
- pelati iz konzerve 800 g
- listići svježeg bosiljka 1 šalica
- koncentrat rajčice 1 žlica
- jaje 1 kom
- žumanjak 1 kom
- stari kruh 120 g
- pecorino romano 30 g
- mlijeko 125 ml
- mljeveno meso - govedina 350 g
- mljeveno meso - svinjetina 350 g
- mozzarella 150 g
POSTUPAK
- Rešetku postavi u sredinu pećnice, koju treba zagrijati na 175 stupnjeva, piše miss7.
- U srednjoj posudi, na srednje jakoj vatri, zagrijati 3 žlice maslinova ulja te na njemu popržiti 1 nasitno nasjeckani luk, uz povremeno miješanje, dok luk lagano ne omekša i postane proziran - oko 5 minuta. Dodati 2 žlice nasjeckanog češnjaka i dinstati, uz stalno miješanje, dok ne zamiriši (pazi da češnjak ne zagori!), 1-2 minute. Dodaj 1/2 žličice soli.
- U zdjeli rukama zgnjećiti pelate iz konzerve da dobiješ manje komade, manje i srednje veličine. Dodaj rajčice i listiće bosiljka u lonac i dodaj još 1/2 žličice soli. Kuhaj, uz često miješanje, dok se umak ne stisne, 15-20 minuta. Makni s vatre.
- U tavici na srednjoj vatri zagrij preostalu 1 žlicu maslinova ulja te na njoj poprži preostalu 1/2 nasitno nasjeckanog luka dok ne postane proziran, oko 5 minuta. Dodaj preostale 2 žličice nasjeckanog češnjaka i dinstaj dalje, dok ne zamiriši, 1-2 minute. Dodaj koncentrat rajčice i dinstaj dalje, uz miješanje, oko 1 minutu. Dodaj 1/4 žličice soli. Makni s vatre i pusti da se ohladi. potom prebaci u veliku zdjelu.
- Poprženom luku s češnjakom i koncentratom rajčice dodaj jaje, žumanjak, stari kruh, naribani sir pecorino romano i mlijeko. Mijesi dok se sve je sjedini. Uz pomoć silikonske špatule ili drvene kuhače umiješaj oba mljevena mesa, dodaj preostalu 1 žličicu soli. Od mješavine formiraj mesnu štrucu dimenzija cca 23x11 cm i stavi je u pleh obložen papirom za pečenje.
- Mesnu štrucu sa strane i po vrhu premaži sa 2/3 umaka od rajčice, ostatak umaka sačuvaj za posluživanje.
- Mesnu štrucu peci dok se lagano ne stvrdne, oko 30 minuta. Izvadi je kratko iz pećnice i pospi naribanom mozzarellom. Vrati u pećnicu i peci još cca 30 minuta, odnsno dok termometar zaboden u sredinu mesne štruce ne prikaže 71 stupanj. Također, sir bi se tijekom pečenja trebao lijepo rastopiti i lagano zapeći.
- Talijansku mesnu roladu posluži s umakom od rajčice, posutu svježim listićima bosiljka. Dobar tek!
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.