Prvi 168 pregleda 20. studenoga 2020.

Target: 'Nema na našoj sceni ozbiljnih svađa ni mržnje'

Filip Kos/PIXSELL

Legendarni reper Target iz još legendarnijeg sastava Tram 11 prisjetio se najboljih rap battleova koje je ikad gledao te objasnio zašto su takve vrste agresivnijih rima ukorijenjene u hip-hop glazbu od samih njenih početaka

Na našoj rap sceni nema niti je ikada bilo baš ozbiljnih svađa ni mržnje. Sve je to nešto što brzo prođe i uglavnom je riječ o zdravoj i konkurentskoj borbi rimama, govori jedan od rap velikana iz popularne domaće grupe Tram 11, Nenad Šimun Target, o 'sukobima' na hrvatskoj glazbenoj sceni. On se, umjesto sukoba, radije prisjetio početaka rap battleova, koji su u ovom glazbenom žanru jedan od popularnijih načina izražavanja.

 | Autor: Marin Tironi/PIXSELL, Facebook Marin Tironi/PIXSELL, Facebook

"Battle je zapravo ukorijenjen u hip-hopu. Od prvih dana se battlealo, bilo da se radilo o repanju ili breakdanceu, a kako je sam rep zapravo 'ulični izričaj', u battleovima se reperi često koriste niskim forama i vulgarni su kako bi uplašili i obeshrabrili konkurente i svima pokazali da su face. Sjećam se legendarnih dissova i battleova MC Shana i BDP-a kojima je tema bila nastanak hip-hopa. Zatim, Dr. Dre, Easy-E, LL Cool J, Canibus... Bilo je tu puno legendarnih stvari", govori Target.

Ipak, nisu se poznati reperi, i domaći i strani, 'borili' samo unutar performansa. Neki su se i zbilja svađali, a Targeta smo pitali sjeća li se nekih poznatih reperskih svađa o kojima su svi pričali.

"Nema toga zapravo toliko puno na našoj sceni, ali bilo ih je nekoliko. Recimo, Khan protiv Blackouta, KUKUS koji se međusobno 'dissao', zatim Ebola i Unity... Ali, generalno na našoj sceni nema puno mržnje. Sve su to bile i uvijek će biti svađe koje brzo prođu. No, zdravo konkurentska borba rimama u battleu je nešto što podržavam. Kad gledamo neke naše dečke kao da gledamo film '8 Mile' s Eminemom, samo s domaćim forama", zaključuje.

Iako se na našoj sceni ne svađaju mnogo, vani su se reperi svađali otkako postoji hip-hop, a sve to dolazi od činjenice da je rap kao takav, sviđalo se to nekima ili ne, 'agresivan' žanr.

"Je, rekao bih da je agresivan. Samim time što dolazi s ulice i bavi se intelektualnim sferama i liričkim krajnostima, pa može biti i vrlo nasilan. Evo, sjetio sam se jednog konkretnog primjera i dissa jednog repera koji je govorio o tome kako treba 'ubiti' svog protivnika pa je cijela stvar završila i na sudu zbog prijetnji smrću. No, mislim da je to samo jedan primjer krajnosti. Sve ostalo je samo dobra, tvrda lirika", objašnjava Target, kojeg mnogi nazivaju i kraljem rap liričara na domaćoj sceni.

 | Autor: Marin Tironi/PIXSELL, Facebook Marin Tironi/PIXSELL, Facebook

Target je, usred snimanja novog albuma za Tram 11 i ostalih obaveza, našao i malo vremena da dođe u JoomBoosov talent show 'Rap Camp' i bude sudac kandidatima u njihovim rap battleovima. I njemu i domaćem reperu Khanu, koji mu je pomagao u ocjenjivanju, jako se sviđa što je vidio i čuo na snimanju.

"Odmah vam moram reći da su dečki bili odlični u battleovima. Pojedinačno je to zvučalo skroz fino, pokazali su da znaju repati i da znaju repati, da imaju svoj stil i da bi nešto mogli napraviti u budućnosti. Pokazali su da su dosta dobri liričari, ali pratit ću ih i u ostatku showa da vidim kakvi će biti dalje u stvaranju novih pjesama", izravan je Target.

POGLEDAJTE NOVU 'RAP CAMP' EPIZODU:

I dosad je pratio Rap Camp, a od svih sljedećih epizoda, pa tako i ove cijele sezone, očekuje da će biti još žešća i još bolja. Ako i vas zanima kako su izgledali battleovi kandidata u Rap Campu i jesu li stvarno bili žestoki te kako ih je Target na kraju ocijenio, pogledajte u novoj epizodi samo na JoomBoos YouTube kanalu.

Od ove epizode možete SMS-om ili pozivima dati glas svom favoritu i ostaviti ga u borbi za glavnu nagradu vrijednu 150.000 kuna. Požurite, glasovanje traje još samo danas do 12:00 sati.

 | Autor:

Tvoja reakcija?