Prvi 1589 pregleda 08. lipnja 2023.

Tijelovo - znate li što Katolici obilježavaju na današnji dan?

Pixsell

Znate li što se danas slavi i kakve veze čudo u Hrvatskoj ima s blagdanom?

Tijelovo ili Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove se obilježava u Katoličkoj crkvi svake godine deveti četvrtak nakon Uskrsa.

Osim ovih, postoji još naziva diljem Hrvatske, a neki od njih su Brašančevo, Brešančevo, Božji dan, Božji don, Božji blagdan, Brošančevo, Tilovo, Korosante, piše 24sata.

 | Autor: Canva Canva

Ovaj blagdan se veže za dva davna događaja - ukazanje augustinskoj redovnici sv. Julijani u 13. stoljeću i euharistijsko čudo iz 1263. godine koje se dogodilo u mjestu Bolseni u Italiji. Nakon ova dva čuda papa Urban IV. je 1264. godine Papinskom bulom utemeljio svetkovinu Tijelova.

I u Hrvatskoj se zbio jedan događaj povezan s Tijelovom. Naime, u Ludbregu 1411. godine, je tijekom pretvorbe kruha i vina u tijelo i krv potekla prava krv. Krv Isusova koja se tad pojavila čuva se i dan danas u župnoj crkvi Presvetog Trojstva u Ludbregu, u maloj ampuli. Za ovo čudo je papa Leon X izdao bulu 1513. godine. Danas Ludbreg obilaze vjernici iz cijelog svijeta kako bi vidjeli krv Isusovu.

 | Autor: Canva Canva

Tijelovo se inače obilježava i posebnom procesijom koja je u 13. stoljeću krenula u Njemačkoj i ubrzo se proširila po drugim zemljama. 

Tvoja reakcija?