Tiramisu, što u doslovnom prijevodu znači "podigni me", već desetljećima oduševljava svojom laganom teksturom, bogatim okusom kave i svilenkastom kremom. No, i klasici zaslužuju osvježenje! Ova verzija s kremom od pistacija donosi novu dimenziju omiljenom desertu. Uživajte u pripremi ove slastice! :)
SASTOJCI
- kava 1 šalica
- marsala vino 1,50 žlica
- jaje 3 kom
- šećer 0,50 šalica
- mascarpone 340 g
- namaz od pistacija 0,25 šalica
- ekstrakt vanilije 1 žličica
- piškote 340 g
- pistacije 0,25 šalica
POSTUPAK
- Obloži kvadratni kalup za tortu dimenzija 20x20 cm papirom za pečenje, piše miss7.
- Pomiješaj crnu kavu i marsau. Ostavi da se potpuno ohladi.
- U čistoj zdjeli mikserom na visokoj brzini izmiksaj bjelanjke dok ne postanu čvrsti i oblikuju šiljaste vrhove.
- Nastavi miksati bjelanjke i postupno dodaj ¼ šalice šećera, sve dok se šećer potpuno ne sjedini. Smjesu ostavi sa strane.
- U drugoj zdjeli miksaj žumanjke i preostali šećer nekoliko minuta, dok smjesa ne posvijetli i udvostruči volumen.
- Dodaj mascarpone, kremu od pistacija i ekstrakt vanilije pa miksaj 1-2 minute, dok ne dobiješ glatku kremu.
- Pažljivo umiješaj bjelanjke u smjesu mascarponea i pistacija, miješajući lagano slastičarskom špatulom kako bi krema ostala prozračna.
- Za slaganje tiramisua, umoči piškote u mješavinu kave i marsale, pa ih složi u redove na dno pripremljenog kalupa.
- Premaži piškote polovicom mascarpone kreme i ravnomjerno rasporedi.
- Ponovi postupak s piškotama - umoči ih u kavu i vino, pa složi na prethodni sloj kreme.
- Na vrh ravnomjerno rasporedi preostalu polovicu mascarpone kreme i zagladi površinu.
- Stavi očišćene pistacije u sjeckalicu ili blender i usitni 20-30 sekundi.
- Pospi usitnjene pistacije po vrhu tiramisua.
- Pokriveni tiramisu stavi u hladnjak i ostavi da se hladi najmanje 4 sata prije posluživanja.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.