Prvi 2055 pregleda 29. ožujka 2025.

Tiramisu s pistacijom: Ovo je desert koji se pamti!

screenshot

Tiramisu, što u doslovnom prijevodu znači "podigni me", već desetljećima oduševljava svojom laganom teksturom, bogatim okusom kave i svilenkastom kremom. No, i klasici zaslužuju osvježenje! Ova verzija s kremom od pistacija donosi novu dimenziju omiljenom desertu. Uživajte u pripremi ove slastice! :)

SASTOJCI

  • kava 1 šalica
  • marsala vino 1,50 žlica
  • jaje 3 kom
  • šećer 0,50 šalica
  • mascarpone 340 g
  • namaz od pistacija 0,25 šalica
  • ekstrakt vanilije 1 žličica
  • piškote 340 g
  • pistacije 0,25 šalica

 | Autor: screenshot screenshot

POSTUPAK

  1. Obloži kvadratni kalup za tortu dimenzija 20x20 cm papirom za pečenje, piše miss7
  2. Pomiješaj crnu kavu i marsau. Ostavi da se potpuno ohladi.
  3. U čistoj zdjeli mikserom na visokoj brzini izmiksaj bjelanjke dok ne postanu čvrsti i oblikuju šiljaste vrhove.
  4. Nastavi miksati bjelanjke i postupno dodaj ¼ šalice šećera, sve dok se šećer potpuno ne sjedini. Smjesu ostavi sa strane.
  5. U drugoj zdjeli miksaj žumanjke i preostali šećer nekoliko minuta, dok smjesa ne posvijetli i udvostruči volumen.
  6. Dodaj mascarpone, kremu od pistacija i ekstrakt vanilije pa miksaj 1-2 minute, dok ne dobiješ glatku kremu.
  7. Pažljivo umiješaj bjelanjke u smjesu mascarponea i pistacija, miješajući lagano slastičarskom špatulom kako bi krema ostala prozračna.
  8. Za slaganje tiramisua, umoči piškote u mješavinu kave i marsale, pa ih složi u redove na dno pripremljenog kalupa.
  9. Premaži piškote polovicom mascarpone kreme i ravnomjerno rasporedi.
  10. Ponovi postupak s piškotama - umoči ih u kavu i vino, pa složi na prethodni sloj kreme.
  11. Na vrh ravnomjerno rasporedi preostalu polovicu mascarpone kreme i zagladi površinu.
  12. Stavi očišćene pistacije u sjeckalicu ili blender i usitni 20-30 sekundi.
  13. Pospi usitnjene pistacije po vrhu tiramisua.
  14. Pokriveni tiramisu stavi u hladnjak i ostavi da se hladi najmanje 4 sata prije posluživanja.
     

Tvoja reakcija?