Jede vam se najsočniji kolač ikad? Tres leches je pravi odabir za vas!
Tres leches je kolač koji se zalijeva kombinacijom tri različite vrste mliječnih proizvoda - običnim mlijekom, kondenziranim mlijekom i slatkim vrhnjem. Zbog velike količine mlijeka koja se koristi u pripremi, ovaj se desert svakako može smatrati najsočnijim kolačem.
Njegova sočnost proizlazi iz posebnog načina pripreme biskvita. Velik broj sitnih mjehurića koji se nalaze u tijestu klasičnog žutog biskvita pospješit će upijanje velike količine mlijeka.
Sastojci - za biskvit:
- 6 jaja
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
Sastojci - za preljev:
- 500 ml mlijeka
- 400 ml slatkog vrhnja
- 300 ml kondenziranog mlijeka
- dodatno - za premazivanje - vrhnje za šlag
Postupak:
- Za biskvit odvojite bjelanjke i žumanjke. Umiksajte bjelanjke u čvrst snijeg, a potom postepeno dodajte šećer i vanilin šećer te miksajte dok se sav šećer ne otopi. Tada u smjesu počnite dodavati jedan po jedan žumanjak te cijelo vrijeme miksajte. Kada umutite sve žumanjke, dodajte polako brašno, prethodno prosijano zajedno s praškom za pecivo.
- Dobivenu smjesu izlijte u lim za pečenje obložen papirom za pečenje.
- Dok se biskvit peče, pomiješajte kuhačom sve mliječne proizvode u jednoj posudi. Tom smjesom ćete zaliti pečeni biskvit.
- Biskvit hladite 10-ak minuta, izbockajte ga vilicom ili čačkalicom, a zatim ga pažljivo izvadite iz lima u kojemu se pekao. Odlijepite papir za pečenje pa biskvit izbockajte i s donje strane, ali pažljivo.
- U lim u kojemu se biskvit pekao ulijte trećinu smjese pa na to pažljivo vratite biskvit. Neka vam sada donja strana biskvita bude gornja. Sve skupa zalijte ostatkom mliječne smjese. Možda će vam se učiniti kako je previše mlijeka, ali ne brinite ništa - upit će se!
- Biskvit sada ostavite da se hladi i odstoji bar sat vremena kako bi upio mlijeko.
- Preko natopljenog i ohlađenog biskvita premažite tučeno vrhnje i ostavite da se sve skupa dobro ohladi.
Originalni recept pronađite na miss7gastro.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.