Prvi 625 pregleda 08. ožujka 2022.

U 21. stoljeću rat pratimo na TikToku

tiktok

Rusko-ukrajinski rat, nažalost, samo je jedan u nizu koji su se odvijali kroz posljednjih nekoliko stoljeća. O svim prijašnjim ratovima učili smo iz knjiga ili smo o njima, jednom na dan, čitali u novinama. No, ovaj rat i gotovo svaki njegov aspekt, ali i perspektivu mnogih osoba koje su se u njemu našle, cijeli svijet prati od 0 do 24 i to zahvaljujući - TikToku

Od 2020. godine, kada je gotovo cijeli svijet počeo koristiti TikTok, ta je društvena mreža uglavnom služila za objavu videa s raznim koreografijama, outfitima, putovanjima i ostalim 'laganim', lifestyle temama. No, od 24. veljače ove godine, sadržaj na TikToku počeo se drastično mijenjati. 

Kao što svi već znaju, toga dana je u Ukrajini počeo bjesniti rat, a tisuće i tisuće videa na tu temu preplavili su društvene mreže, osobito TikTok. 

TikTok je, u zadnjih nekoliko dana, postao toliko moćna aplikacija da je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelensky TikTokere nazvao ljudima koji mogu pomoći da se ovaj rat privede kraju, piše Reuters

ŠTO SE TOČNO DOGAĐA U UKRAJINI?

Videi koji su se prvog dana ruske invazije na Ukrajinu počeli pojavljivati na TikToku, mahom su bili oni koji su objašnjavali što se točno događalo i zašto je uopće došlo do invazije, točnije, do rata.

@tombradabbc Why is #Ukraine so important? To understand that you need to know about its #geography #russia #russia🇷🇺 #ukraine__top #fyp #learnontiktok #fy ♬ original sound - Tom Brada

Svaki video koji je zvučao iole 'pametno' i iskreno, prikupio je milijune pregleda, komentara i lajkova. Jedan od tih videa je i onaj londonske TikTokerice Nikite Redkar koja je ovaj sukob objasnila kao prekid ljubavne veze, a NATO nazvala "grupom najboljih prijateljica", piše The Guardian. Ovaj video prikupio je gotovo tri milijuna pregleda. 

@nikitadumptruck Interrupting my jokes for a public service #ukraine #russia #explained #comedy #girls #brunch #lgbt #gay ♬ original sound - Nikita Redkar

SNIMKE 'IZ PRVE RUKE'

Ubrzo nakon silnih videa u kojima se objašnjavaju povodi ovog sukoba, TikTokom su počele kružiti snimke ukrajinskih građana i popularnih influencera koji su 'iz prve ruke' cijelom svijetu pokazivali kako se ukrajinski narod bori protiv napada i kako u tom trenutku izgleda život u Ukrajini. 

@alina__volik

And this is nothing to what people are going through in other regions and cities… watch my inst stories alina__volik ‼️

♬ bringing the era back yall - chuuyas gf

Kako piše Reuters, jedna od tih influencerica je i Alina Volik koju na TikToku prati 73 tisuće pratitelja iz cijelog svijeta s kojima dijeli snimke na kojima možemo vidjeti kako pored kreveta ima pripremljene stvari za bijeg, kako spava u odjeći 'za van' te razmjenu poruka s njenim prijateljima koji su se već nalazili u skloništu. Video u kojemu to sve pokazuje, pogledalo je više od 16 milijuna ljudi. 

U moru takvih videa nalaz se i onaj TikTokerice Valerisssh koja na, možemo reći, pomalo komičan način prikazuje kako izgleda život u samom žarištu rata.

@valerisssh

Typical situation in Ukraine

♬ Che La Luna - Louis Prima

AUTENTIČNOST?

No, baš kao i svemu što možemo pronaći na internetu, niti sadržaju na TikToku vrlo često ne možemo u potpunosti vjerovati. Naime, sadržaj koji se objavljuje na TikToku, kroz analizu prolazi tek nakon što bude objavljen i najčešće nakon što ga je pogledao već velik broj ljudi, piše The Guardian

Tomu svjedoči i 'live' snimka koju je navodno snimio ukrajinski vojnik koja je trebala prikazati trenutno stanje na bojištu iz njegove perspektive. No, ta snimka je, zapravo, bila takozvani 'loop', odnosno, ponavljajuća snimka za koju, također, nije potvrđeno niti tko ju je snimio niti na kojoj je lokaciji ta snimka uopće nastala. 

Ova snimka, ali i profil na kojemu se ona nalazila, ubrzo su uklonjeni, ali opet ne dovoljno brzo. Tu je snimku, prije uklanjanja, pogledalo već nekoliko milijuna korisnika što je dovoljno da potakne lavinu drugih dezinformacija.

Širenju lažnih informacija pridonosi i "TikTokov algoritam koji svim korisnicima prilično napadno 'gura' sadržaj vezan uz Ukrajinu i Rusiju bez obzira na to je li on provjeren, odnosno, autentičan ili nije", govori Imran Ahmed, izvršni direktor Centra za suzbijanje mržnje.

KAKO UOČITI DEZINFORMACIJE?

Problem dezinformacija na TikToku, osobito onih o ratu, uočili su i sami TikTokeri pa je tako TikTokerica Abbie Richards, koja i inače snima videa na temu dezinformacija, dva videa odlučila posvetiti upravo dezinformacijama vezanima za rat u Ukrajini. 

@tofology

 

♬ original sound - Abbie Richards 🚫⛳️

Najpopularniji način širenja krivih informacija i stvaranja pogrešne slike o onome što se trenutno događa je - korištenje starih snimki koje su snimljene na nekom potpuno drugom mjestu. Jedan od takvih videa je i onaj na kojemu možemo vidjeti vojnike koji se spuštaju padobranom za koje posvuda govore kako su to vojnici koji se spuštaju u Ukrajinu. No, ta je snimka, zapravo, nastala 2016. godine, a lokacija uopće nije poznata. 

Još jedan takav video prikazuje "ukrajinske vojnike koji se opraštaju od svojih obitelji", a sasvim je očito da snimka prikazuje američke vojnike. Taj je video, prije nego je uklonjen, prikupio gotovo tri milijuna pregleda. 

Stoga, iako nam TikTok uvelike pomaže da saznamo što se sve događa u svijetu, osobito u Ukrajini unazad nekoliko dana, vrlo je važno imati na umu da mnoge osobe, koje objavljuju sadržaj na TikToku (i internetu općenito), nemaju dobre namjere. Cilj takvih osoba je mahom izazvati strah, paniku i nervozu kod onih koji konzumiraju taj sadržaj. 

 | Autor: BBC BBC

Zato je vrlo važno da budemo smireni, iznimno kritični, ali i pomalo skeptični prema svemu onome što nam plasiraju društvene mreže. Autentičnost svakog sadržaja najbolje ćete provjeriti istraživanjem izvora iz kojih je taj sadržaj pristigao, ali i konzumiranjem sadržaja iz izvora za koje je već dokazano da su povjerljivi i istiniti. 

Tvoja reakcija?