Prvi 1119 pregleda 28. srpnja 2021.

Ove ukusne i zdrave namirnice hrane kožu nakon sunčanja

canva/youtube

Nakon višesatnog izležavanja na suncu, kožu je potrebno nahraniti i izvana i iznutra. Pročitajte s kojim namirnicama svoju kožu možete nahraniti iznutra

Vrhunac je ljeta i iako u njemu uživamo i punimo svoje baterije višesatnim izležavanjem na suncu, naša koža nas moli da prestanemo. Sigurno se već dogodilo da su mnogi izgorjeli ili barem osjetili zatezanje i peckanje popraćeno crvenilom na površini kože. Vjerovali ili ne, to se može dogoditi čak i ako smo nanijeli kremu za sunčanje, osobito ako je faktor zaštite nizak, piše Her. Stoga, u nastavku slijedi pet namirnica koje je pametno konzumirati ljeti kako bi, uz pomoć kreme sa zaštitnim faktorom, što više zaštitili našu kožu od negativnih posljedica sunčevog zračenja.

1. Borovnice

Borovnice su iznimno bogate moćnim antioksidansima koji se bore protiv slobodnih radikala koji oštećuju kožu izloženu suncu. One sadržavaju i vitamin C koji je prilično jak saveznik u borbi protiv bora koje, također, uzrokuje sunce.

 | Autor: canva/youtube canva/youtube

2. Orašasti plodovi i sjemenke

Orasi, sjemenke konoplje i chia sjemenke bogati su omega-3 masnim kiselinama. One štite barijeru naše kože i čine ju mekom i podatnom. Omega-3 masne kiseline naše tijelo ne može proizvesti samo pa je važno da ih uključimo u svoju svakodnevnu prehranu.

 | Autor: canva/youtube canva/youtube

3. Lubenice

Lubenice su bogate likopenom koji apsorbira i UVA i UVB zrake. Stoga, ako često jedeš lubenice, one će tvome tijelu pružiti i prirodnu zaštitu protiv sunca. Ali, to još uvijek ne znači da trebaš prestati nanositi zaštitnu kremu i držati se hlada.

 | Autor: canva/youtube canva/youtube

4. Zeleni čaj

Znanstveno je dokazano da zeleni čaj smanjuje štetu koja na koži nastaje pod utjecajem UVA zraka i štiti ju od gubitka kolagena koji našoj koži daje čvrstoću i sprječava pojavu bora.

 | Autor: canva/youtube canva/youtube

5. Cvjetača

Cvjetača je, kao i borovnice, bogata antioksidansima, a sadrži i histidin. Histidin je alfa-aminokiselina koja potiče proizvodnju urokanske kiseline koja apsorbira UV zračenja.

 | Autor: canva/youtube canva/youtube

Koje od ovih namirnica će se sutra naći na tvom meniju?

 

Ljetni JoomBoos magazin je na kioscima - nikad više poklona, nikad bolje priče, nikad zabavniji posteri!

 | Autor:

Tvoja reakcija?