Prvi 8815 pregleda 18. ožujka 2025.

Ukusno i zdravo: Recept za quiche s porilukom i sirom

screenshot/miss7gastro

Bilo kao predjelo, ručak ili užina, quiche od poriluka i sira brz je, ukusan i vizualno atraktivan obrok

Za one koji se još nisu susreli s quicheom, riječ je o slanoj piti s prhkom podlogom i nadjevom na bazi vrhnja i jaja, koji se može prilagoditi različitim sastojcima. Ova verzija, s porilukom i sirom, savršen je spoj okusa i zdravlja, a poriluk daje posebnu aromu koja čini ovaj obrok nezaboravnim, piše miss7.

SASTOJCI

  • oštro brašno 250 g
  • maslac 120 g
  • sol 0,50 žličica
  • kiselo vrhnje 2 žlica
  • žumanjak 2 kom
  • krem sir 200 g
  • kiselo vrhnje 180 ml
  • jogurt 2 žlica
  • poriluk 1 kom
  • jaje 2 kom
  • mladi luk 1 kom
  • šunka 100 g
  • gouda 100 g
  • parmezan 3 žlica
  • sol 1 žličica
  • crni papar 0,50 žličica
  • češnjak 0,50 žličica

 | Autor: screenshot/miss7gastro screenshot/miss7gastro

POSTUPAK

  1. Brašno stavi na radnu podlogu, hladni maslac nareži na ploškice i prstima smrvi s brašnom. Zatim ubaci žumanjke, sol i vrhnje i zamijesi prhko tijesto. Prhko tijesto ne valja previše mijesiti, čim dobiješ ujednačenu kuglu tijesta zamotaj ga u foliju i stavi u hladnjak na barem pola sata.
  2. Pripremi nadjev. Poriluk nareži na manje kolutiće, dobro operi i prokuhaj oko 5 minuta. U zdjelu stavi sir, preostalo kiselo vrhnje, jogurt, šunku narezanu na manje kockice, naribani sir, narezani mladi luk i parmezan. Sve dobro promiješaj, probaj okus i dodaj začine po potrebi, odnosno prem ukusu. Dodaj jaja i ocijeđeni poriluk, promiješaj.
  3. Izvadi tijesto iz hladnjaka, razvaljaj ga da po veličini paše u kalup, tako da bude dovoljno i za rubove. Prenesi tijesto u posudu za pečenje tako da ga razvaljanog omotaš oko valjka.
  4. Tijesto nježno utisni u kalup, izbodi vilicom da se ne napuhne i stavi u pećnicu zagrijanu na 180°C te peci naslijepo 10-ak minuta. Izvadi tiejsto iz pećnice, stavi nadjev i vrati u pećnicu na još 35-40 minuta.

Tvoja reakcija?