Bilo kao predjelo, ručak ili užina, quiche od poriluka i sira brz je, ukusan i vizualno atraktivan obrok
Za one koji se još nisu susreli s quicheom, riječ je o slanoj piti s prhkom podlogom i nadjevom na bazi vrhnja i jaja, koji se može prilagoditi različitim sastojcima. Ova verzija, s porilukom i sirom, savršen je spoj okusa i zdravlja, a poriluk daje posebnu aromu koja čini ovaj obrok nezaboravnim, piše miss7.
SASTOJCI
- oštro brašno 250 g
- maslac 120 g
- sol 0,50 žličica
- kiselo vrhnje 2 žlica
- žumanjak 2 kom
- krem sir 200 g
- kiselo vrhnje 180 ml
- jogurt 2 žlica
- poriluk 1 kom
- jaje 2 kom
- mladi luk 1 kom
- šunka 100 g
- gouda 100 g
- parmezan 3 žlica
- sol 1 žličica
- crni papar 0,50 žličica
- češnjak 0,50 žličica
POSTUPAK
- Brašno stavi na radnu podlogu, hladni maslac nareži na ploškice i prstima smrvi s brašnom. Zatim ubaci žumanjke, sol i vrhnje i zamijesi prhko tijesto. Prhko tijesto ne valja previše mijesiti, čim dobiješ ujednačenu kuglu tijesta zamotaj ga u foliju i stavi u hladnjak na barem pola sata.
- Pripremi nadjev. Poriluk nareži na manje kolutiće, dobro operi i prokuhaj oko 5 minuta. U zdjelu stavi sir, preostalo kiselo vrhnje, jogurt, šunku narezanu na manje kockice, naribani sir, narezani mladi luk i parmezan. Sve dobro promiješaj, probaj okus i dodaj začine po potrebi, odnosno prem ukusu. Dodaj jaja i ocijeđeni poriluk, promiješaj.
- Izvadi tijesto iz hladnjaka, razvaljaj ga da po veličini paše u kalup, tako da bude dovoljno i za rubove. Prenesi tijesto u posudu za pečenje tako da ga razvaljanog omotaš oko valjka.
- Tijesto nježno utisni u kalup, izbodi vilicom da se ne napuhne i stavi u pećnicu zagrijanu na 180°C te peci naslijepo 10-ak minuta. Izvadi tiejsto iz pećnice, stavi nadjev i vrati u pećnicu na još 35-40 minuta.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.