Osvježavajuća proljetna panzanella salata donosi obilje mladog zelenog povrća, sočnu piletinu i hrskave komadiće kruha, čineći je savršenim laganim obrokom. Inspirirana klasičnom talijanskom panzanellom, ova sezonska verzija umjesto rajčica ističe šparoge i mladi grašak
SASTOJCI
- pileća prsa 450 g
- sol 2 žličica
- svježe mljeveni crni papar 0,75 žličica
- maslinovo ulje 0,25 šalica
- maslinovo ulje 3 žlica
- kruh 180 g
- češnjak 1 režanj
- vinski ocat 2 žlica
- dijon senf 1 žličica
- mješavina lisnatih salata 180 g
- šparoge 120 g
- mladi grašak 120 g
- kopar - svježi 0,25 šalica
- listići svježe mente 0,25 šalica
POSTUPAK
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Pileća prsa posuši kuhinjskim ubrusom, posoli ih i popapri, piše miss7.
- U velikoj tavi koja može u pećnicu ugroj 1 žlicu maslinova ulja. Pileća prsa poprži na ulju, s kožicom prema dolje. Prži meso na srednjoj vatri, dok se lijepo ne zazlati na strani kožice, 8-10 minuta. Okreni prsa i nastavi ih pržiti na drugoj strani dok na strani koja je u ulju nedobiju zlatno-smeđu boju, 2-3 minute. Pileća prsa poprži i sa sviju strana, 1-2 minute.
- Tavu s pilećim prsima ubaci u pećnicu na 20-30 minuta, odnosno dok termometar zaboden u najdeblji dio pilećih prsa ne pokaže 73 stušnja. Prebaci pileća prsa na dasku za rezanje i pusti da odstoje minimalno 10 minuta.
- Dok se piletina peče u pećnici, u velikoj zdjei pomiješaj 1 dan star kruh natrgan na komadića (ili narezan na kockice), 2 žlice ulja i 1/2 žličice soli. Kruh namočen u ulje posloži u jednom sloju na veliki pleh obložen papirom za pečenje.
- Kruh peci 8-10 minuta, dok ne postane hrskav i zlaćane boje. Izvadi iz pećnice i stavi sa strane da se potpuno ohladi.
- Ukloni kožicu s pilećih prsa. Meso nareži ili natrgaj na komade veličine zalogaja i prebaci u zdjelu u kojoj se miješao kruh s maslinovim uljem.
- U drugoj velikoj zdjeli pjenjačom izmiješaj nasitno narezan ili nariban češnjak, ocat, senf, 1/2 žličice soli i 1/4 žličice papra. Uz konstantno miješanje pjenjačom, ulij 1/4 šlice maslinova ulja da dobiješ finu emulziju.
- Oko 1/3 dresinga prebaci u zdjelu s piletinom. Dodaj pečene kockice kruha i dobro izmiješaj.
- Dodaj mješavinu mlade salate, šparoge, mladi grašak, kopar i metvicu te ostatak dresinga. Šparoge prethodno blanširaj ili zapeci na grilu, a i mladi grašak treba kratko blanširati.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.