Stiglo nam je proljeće, a mi znamo kako ga dočetati na najbolji način! Zato vam donosimo recept za neodoljivi rižoto od šparoga i svježeg bilja – savršeno jelo za uživanje u prvim toplim danima
SASTOJCI
- pileći temeljac 6 šalica
- maslinovo ulje 3 žlica
- luk 1 kom
- šparoge 500 g
- češnjak 4 kom
- crni papar 0,25 žličica
- sol 1,50 žličica
- limun 1 kom
- riža 1,50 šalica
- parmezan 0,50 šalica
- kopar - svježi 0,25 šalica
POSTUPAK
- Ugrij temeljac na srednjoj vatri, dok pripremaš ostale sastojke. Temeljac ne treba zakipjeti, samo treba biti vruć.
- Sotiraj šparoge. Veliku tavu zagrij na srednje jakoj vatri. Dodaj 2 žlice maslinova ulja. Kad se ulje dobro zagrije, dodaj luk, šparoge, češnjak, papar i 1 žličicu soli. Sotiraj oko 3 minute, uz povremeno miješanje. Umiješaj 2 žlice sok do limuna i sotiraj još 2-3 minute. Šparoge trebaju ostati žive zelene boje. Odloži na tanjur sa strane, piše miss7.
- Pripremi rižoto. Vrati tavu na srednje jaku vatru. Dodaj 1 žlicu maslinova ulja. Kad se ugrije dodaj rižu i prži, uz miješanje, 30 sekundi do 1 minutu. Dodaj oko ¾ šalice temeljca i promiješaj. Smanji vatru na srednju. Pusti da riža upije svu tekućinu te dodaj još temeljca. Dodaj ½ žličice soli i još ¾ šalice temeljca. Miješaj redovito dok riža upija temeljac. Dodaj temeljac malo po malo, i stalno miješaj, sve dok ne potrošiš sav temeljac, a riža ne postane kremasta i al dente – ukupno oko 25 minuta.
- Dovrši rižoto i posluži. Makni s vatre, u rižoto umiješaj parmezan i posluži. Umiješaj šparoge. Umiješaj i 2 žlice svježeg nasjeckanog kopra i limunovu koricu. Kušaj i dodaj još soli i papra ako je potrebno. Posluži posuto svježim koprom i limunovom koricom.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun?
Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.