Prvi Recepti 1129 pregleda 21. ožujka 2025.

Uživajte u proljeću uz savršeni rižoto od šparoga

canva

Stiglo nam je proljeće, a mi znamo kako ga dočetati na najbolji način! Zato vam donosimo recept za neodoljivi rižoto od šparoga i svježeg bilja – savršeno jelo za uživanje u prvim toplim danima

SASTOJCI

  • pileći temeljac 6 šalica
  • maslinovo ulje 3 žlica
  • luk 1 kom
  • šparoge 500 g
  • češnjak 4 kom
  • crni papar 0,25 žličica
  • sol 1,50 žličica
  • limun 1 kom
  • riža 1,50 šalica
  • parmezan 0,50 šalica
  • kopar - svježi 0,25 šalica

 | Autor: canva canva

POSTUPAK

  1. Ugrij temeljac na srednjoj vatri, dok pripremaš ostale sastojke. Temeljac ne treba zakipjeti, samo treba biti vruć.
  2. Sotiraj šparoge. Veliku tavu zagrij na srednje jakoj vatri. Dodaj 2 žlice maslinova ulja. Kad se ulje dobro zagrije, dodaj luk, šparoge, češnjak, papar i 1 žličicu soli. Sotiraj oko 3 minute, uz povremeno miješanje. Umiješaj 2 žlice sok do limuna i sotiraj još 2-3 minute. Šparoge trebaju ostati žive zelene boje. Odloži na tanjur sa strane, piše miss7.
  3. Pripremi rižoto. Vrati tavu na srednje jaku vatru. Dodaj 1 žlicu maslinova ulja. Kad se ugrije dodaj rižu i prži, uz miješanje, 30 sekundi do 1 minutu. Dodaj oko ¾ šalice temeljca i promiješaj. Smanji vatru na srednju. Pusti da riža upije svu tekućinu te dodaj još temeljca. Dodaj ½ žličice soli i još ¾ šalice temeljca. Miješaj redovito dok riža upija temeljac. Dodaj temeljac malo po malo, i stalno miješaj, sve dok ne potrošiš sav temeljac, a riža ne postane kremasta i al dente – ukupno oko 25 minuta.
  4. Dovrši rižoto i posluži. Makni s vatre, u rižoto umiješaj parmezan i posluži. Umiješaj šparoge. Umiješaj i 2 žlice svježeg nasjeckanog kopra i limunovu koricu. Kušaj i dodaj još soli i papra ako je potrebno. Posluži posuto svježim koprom i limunovom koricom.

Tvoja reakcija?