Prvi Rat u Ukrajini 1229 pregleda 26. veljače 2022.

Rat u Ukrajini: Što se dogodilo unazad nekoliko sati?

GLEB GARANICH/REUTERS, Hannes P. Albert/DPA

Ukrajina je u subotu demantirala izjave da je odbila pregovore o primirju s Rusijom, ali je istaknula i da ne pristaje na ultimatume ili neprihvatljive uvjete.

Evo kakva je situacija u Ukrajini unazad nekoliko sati:

16:29

Vladimir Kličko: Moramo zaustaviti rat, sutra će već biti prekasno

Vladimir Kličko, brat kijevskog gradonačelnika Vitalija Klička objavio je video na Twitteru u kojemu je rekao da je potrebno što prije zaustaviti rat kojeg je pokrenula Rusija u srcu Europe jer će sutra već biti prekasno te će nastati humanitarna katastrofa, piše 24sata.

15.52

Ukrajina ne odbija pregovore nego ne pristaje na ruske ultimatume

Ukrajina je u subotu demantirala izjave da je odbila pregovore o primirju s Rusijom, ali je istaknula i da ne pristaje na ultimatume ili neprihvatljive uvjete.

Kremlj je ranije u subotu optužio Ukrajinu da je odgovorna što do pregovora nije došlo jer ih je odbila:

"Jučer tijekom dana (petak), očekujući pregovore, ruski predsjednik naredio je zaustavljanje napretka većine (ruskih) snaga", rekao je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov. "S obzirom da je ukrajinska strana odbila pregovore, danas se nastavilo napredovanje ruskih snaga", dodao je.

Mihailo Podoljak, savjetnik u uredu predsjednika Volodimira Zelenskija rekao je Reutersu da je Ukrajina pripremila pregovaračko stajalište ali se suočila s uvjetima za pregovore koje je postavila Rusija:

"Jučer su agresivne akcije oružanih snaga Ruske Federacije eskalirale kroz dan i tijekom noći s masovnim zračnim i raketnim napadima na ukrajinske gradove", rekao je u poruci.

"Smatramo takve akcije samo pokušajem da se slomi Ukrajina i natjera ju se da prihvati kategorički neprihvatljive uvjete", rekao je.

POGLEDAJTE EMISIJU 24SATA O INVAZIJI UKRAJINE:

15.45

Justitia et Pax BK BiH: Odmah zaustaviti rat protiv Ukrajine

Komisija Justitia et Pax Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine uputila je u subotu apel za zaustavljanje rata u Ukrajini potičući sve kojih se to tiče da shvate važnost upozorenja pape Franje da je na djelu igra vatrom koja razara ljudske živote. Podsjećajući na patnje što ih je tijekom rata 90-ih godina prošlog stoljeća proživjela BiH, u apelu koji potpisuje banjolučki biskup Franjo Komarica komisija ističe kako je napad na Ukrajinu kršenje međunarodnog prava čime je prouzročena ogromna patnja njezinih stanovnika.

"Moćnici svijeta zaustavite požar rata koji je ovih dana buknuo na području Ukrajine, međunarodno priznate države. Zaustavite daljnje destabiliziranje mirnog suživota, patnju brojnog stanovništva i dalje diskreditiranje međunarodnog prava kako vas je pozvao Papa", stoji u apelu.

15.41

Turska nije donijela odluku da zatvara prolaz za ruske brodove

Ranije tokom dana na Twitter profilu ukrajinsko predsjednika objavljena je vijest da će Turska zaustaviti prolazak ruskih ratnih brodova kroz Crno more, međutm vijest nije bila točna.

"Zahvaljujem mom prijatelju, predsjedniku Turske Republike Recepu Tayyipu Erdoganu i turskom narodu na njihovoj snažnoj podršci. Zabrana prolaska ruskih ratnih brodova u Crno more i značajna vojna i humanitarna potpora Ukrajini danas nam jako puno znače. Ukrajinski vam narod ovo nikada neće zaboraviti!", napisao je Zelenski na Twitteru.

Turska je priopćila da još nije donijela odluku o zatvaranju svojih tjesnaca između Sredozemlja i Crnog mora za rusku mornaricu – unatoč ranijoj tvrdnji ukrajinskog predsjednika Volodymyra Zelenskog.

Prema Reutersu, turski dužnosnik rekao je da "nije donio odluku o zatvaranju tjesnaca za ruske brodove". Ako se to ipak dogodi, zatvaranje bi prekršilo konvenciju za crnomorske države prema kojoj je ratnim brodovima dopušten povratak u luku tijekom rata.

15.25

Nemoćni Ukrajinci u Hrvatskoj: Strahujemo za obitelji. Pobjegli bi, ali kažu da je to nemoguće

Razgovaram sa svojim prijateljima u Ukrajini. Oni mi kažu da im ništa nije jasno, u strahu su za vlastite živote. Mi ovdje u ukrajinskoj zajednici molimo se za njih, stalno su nam u mislima. Žalosno je ono što čujemo, sve nas je to vratilo u one godine kad smo mi ovdje bili pogođeni agresijom, rekli su Ukrajinci u Hrvatskoj, piše 24sata.

Trenutačno se naša pomoć ogleda u moralnoj potpori svim Ukrajincima, razgovaramo i dogovaramo se što učiniti bude li naša pomoć trebala. Prvenstveno ćemo prikupljati materijalnu pomoć i slati u Ukrajinu, a spremni smo prihvatiti i izbjegle, iako smatram da to neće biti potrebno jer velika je to zemlja. Ništa nam drugo ne preostaje, nego pratiti sva događanja, vidjeti što će se idućih dana dogoditi i moliti se za svoje sunarodnjake, rekao je Darko Karamazan, predsjednik KUD-a "Andrija Pelih" u Šumeću, malom selu na zapadu Slavonskog Broda. U selu je, kaže, 30 posto Ukrajinaca, no malo ih, nažalost, govori ukrajinski jezik. Zbog toga su u KUD-u "Andrija Pelih", koji njeguje ukrajinski ples, pokrenuli i školu učenja ukrajinskog jezika.

"Oni koji znaju ukrajinski čitaju nam i prenose vijesti s internetskih portala iz Ukrajine i sve pažljivo pratimo", kaže Darko. Njegov djed u Šumeć je stigao 1911. godine i napravio kuću.

15.15

STRAŠNA SNIMKA! Pogledajte trenutak u kojem ruska raketa pogađa neboder u centru Kijeva

 | Autor: pixsell/reuters pixsell/reuters

Snimku kada je ruska raketa pogodila stambenu zgradu objavilo je Ministarstvo obrane Ukrajine. 

"Snimamo ratne zločine Ruske Federacije protiv civilnog stanovništva Ukrajine", priopćili su iz ministarstva.

Cijelu snimku pogledajte OVDJE!

15.03

Turska poziva Rusiju na prekid vojnih operacija u Ukrajini

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u telefonskom je razgovoru u subotu pozvao svojega ruskog kolegu Sergeja Lavrova da prekine vojnu operaciju u Ukrajini, rekao je turski diplomatski izvor. Turska je dosad u više navrata osudila "neprihvatljivu" odluku Rusije o invaziji na Ukrajinu.

Cavusoglu je ponovio i da je "Turska spremna biti domaćin potencijalnih pregovora između Ruske Federacije i Ukrajine", kazao je isti izvor.

14.59

Diljem svijeta povorke solidarnosti s Ukrajinom

 | Autor: Oliver Dietze/DPA Oliver Dietze/DPA

U Gruziji, bivšoj sovjetskoj republici koja je iskusila intervenciju Rusije 2008., u petak navečer je prosvjedovalo oko 30.000 ljudi. 

"Suosjećamo s Ukrajinom, možda i više nego ostale zemlje jer smo doživjeli rusku barbarsku agresiju na svom tlu", rekao je taksist Niko Tvauri.

Učiteljica francuskog, 55-godišnja Meri Tordia, smatra da se cijeli svijet mora oduprijeti Putinu, koji, kako tvrdi, "želi obnoviti Sovjetski Savez".

U Rimu je u petak navečer defilirala povorka ljudi kroz središte grada do Koloseuma s transparentima "Putin, ubojica", "Mir, a ne rat" i "Izbacite Rusiju iz Swifta".

 | Autor: CHRISTIAN MANG/REUTERS CHRISTIAN MANG/REUTERS

KAKO POMOĆI?

Ono što, u ovom trenutku, svatko od nas može napraviti je donirati novac za hranu, vodu i higijenske potrepštine unesrećenima. To možete napraviti putem:

online uplata na caritas.hr (žurne akcije u svijetu – Ukrajina)

uplatom na žiro-račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb d.d.; IBAN: HR0523400091100080340; SWIFT/BIC: PBZGHR2X

pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6.25 kn, PDV uključen)

Također, možete donirati i raznim organizacijama koje, osim hrane i vode, pomažu i na druge načine pružajući psihološku i medicinsku pomoć te osiguravaju neovisnost medija te pravovremeno i točno izvještavanje o trenutnim događajima.

Najnovije informacije iz minute u minutu možete pratiti na portalu 24sata i 24sata YouTube kanalu. Najnovije vijesti o situaciji u Ukrajini moći ćete čitati i na JoomBoos portalu.
 

Tvoja reakcija?