Prvi 794 pregleda 02. travnja 2024.

Vršnjačko nasilje šokiralo Hrvatsku: Priveli maloljetnice!

Canva

Videa zlostavljanja djevojke u Splitu kruže društvenim mrežama, a policija u svom priopćenju zahvaljuje građanima na prijavama, ali moli javnost da se snimke uklone, i ne dijele.

Šokantna snimka, koja se od nedjelje navečer širi internetom, zgrozila je Hrvatsku. Na snimci dvije maloljetnice fizički i psihički zlostavljaju djevojku, a treća sve snima. Kako piše 24sata, a stoji u priopćenju PU splitsko-dalmatinske, kriminalističko istraživanje je u tijeku, a počinitelji su uhićeni.

 | Autor: Canva Canva

Vršnjačko nasilje je sve veći problem koji se pojavljuje u društvu ili se ono samo više prijavljuje. Ured pravobraniteljice za djecu je 2022. zaprimio dvostruko više pritužbi za vršnjačko nasilje nego u 2021., piše 24sata.

Cijeli slučaj je za HRT prokomentirala specijalistica kliničke psihologije, Tanja Sever:

"Prva stvar je taj jedan silni naglašeni liberalizam koji adolescenti osjećaju, a to je - jedina prava sloboda je moja sloboda. I u onom momentu kad se dogodi da je na bilo koji način njihova sloboda ugrožena, tada reagiraju burno, sve burnije, s kraćim fitiljem." 

 | Autor: Canva Canva Što bi se moglo dogoditi dalje?

Dr.sc. Lana Petö Kujundžić, sutkinja Visokog kaznenog suda i predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, komentirala je slučaj za 24sata.

"Djecu ne smijemo etikirati kao kriminalce. To su djeca u sukobu sa zakonom, i kad učine nešto loše, trebamo im pomoći, a ne ih kazniti na način da im zapečatimo sudbinu kriminalaca. Nije smisao kazniti dijete za nešto loše učinjeno nego promijeniti njegovo ponašanje - da shvati odgovornost, i da se nauči drukčije nositi s ljutnjom, bijesom, potrebom da se dokazuje."

Napomenula je da dijete mlađe od 14 godina ne može kazneno odgovarati za počinjeno - ne izvodi se pred sud, ne podliježe odgojnim mjerama za maloljetnike, već se prepušta službama socijalne zaštite.

 | Autor: Canva Canva

Psihičko i fizičko nasilje ostavlja duboke posljedice na pojedinca i nije u redu. Ono što bi boljelo tebe, boljet će i drugu osobu. Osuđujemo bilo kakav oblik nasilja i nadamo se boljem za naše mlade, našu budućnost!

Više o temi pročitaj na 24sata.hr.

Tvoja reakcija?