Prvi ANTI-CYBERBULLYING KAMPANJA 481 pregleda 04. prosinca 2020.

Xniks2x podijelila iskustva bullyinga: "Potražite pomoć!"

Cyberbullying svakodnevno pogađa mladež koje se vrijeđa, ismijava i ucjenjuje na društvenim mrežama. Oni su o svojim teškim iskustvima ili onima koje su preživjeli njihovi bližnji, progovorili našoj Xniks2x i psihologinji Hrpki.

U novom videu Xniks2x ugostila je Hanu Hrpku, psihologinju i osnivačicu Hrabrog telefona. Nika je čitala iskustva svojih fanova koji su podijelili vlastita iskustva cyberbullyinga, a gospođa Hrpka je govorila iskustva s kojima se kao psihologinja svakodnevno susreće i kako se žrtve nose s nasiljem.

Ovdje pogledajte video:

Youtuberica je i sama dožovjela neugodno iskustvo kad je otkrila profil koji se bavio objavljivanjem negativnog sadržaja o njoj i njezinom radu. Nika je godinama i van tog profila primala prijeteće poruke, negativne komentare, eksplicitne fotografije koje su je potresle. Zna kako se žrtve osjećaju kad ih prime jer je i sama prošla kroz to iskustvo.

"Zamislite da ste dijete od 16-17 godina i primate eksplicitne fotografije", rekla je. Psihologinja je otkrila da mladići i djevojke često primaju navedeni sadržaj i to u vrijeme kad još nisu ni svijesni što on predstavlja. Takav sadržaj ih uznemiruje i straši.

Nika se sa cyberbullyingom nosi na način da blokira profil i negativan sadržaj, te ga prijavi korisničkoj podršci.

"Već negdje s devet godina, djeca nas zovu na hrabri telefon i žale nam se da je netko otvorio grupu u kojoj se vode govori mržnje na račun njihovog imena. Najviše nam govore o tome koliko se osjećaju poniženo, tužno, usamljeno i izopćeno iz društva. Sve se to događa u razdoblju kad je djeci društvo najvažnije", otkrila je psihologinja.

"U tim situacijama djeci je iznimno važna podrška pravih prijatelja, situacije govora mržnje treba prijaviti", nadodala je.

Jedna od Nikinih pratiteljica je napisala: "Jedna od mojih frendica se fotkala nekom dečku, a on je to onda iskoristio u svoju korist". Psihologinja je rekla da se takve situacije često događaju. U tim slučajevima dolazi do ucjena i tad treba 'stati na loptu' i prijaviti ih.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nika Pavičić (@xniks2x)

 Dosad smo razgovarali s nekoliko stručnjaka koji su sa svima vama podijelili savjete kako se ponašati ako postanete žrtvom online nasilja, kome se obratiti za pomoć i kako na nasilje pravovremeno reagirati. U sljedećih nekoliko mjeseci na našem portalu, YouTube kanalu, TikTok kanalu te Facebook i Instagram profilima možete pratiti i čitati edukativne članke, slušati i gledati edukativne priče i ispovijesti naših youtubera te potražiti stručne savjete psihologa i pedagoga koji se bave problemom nasilja među djecom i mladima. Ovom kampanjom širimo svijest o cyberbullyingu i pokušavamo ga spriječiti. Uključite se u našu kampanju i pokažite da vi poznajete #samoljubav. Nasilje nije i ne smije biti rješenje.

Što su sve jedne od žrtava preživjele pogledajte na JoomBoos YouTube kanalu, a ako se i sami nositi s istim javite se Hrabrom telefonu ili ispričajte nekome tko vam može pomoći. Zapamtite, niste sami!

Tvoja reakcija?